Кнеза Милоша 69, Београд 011 20 61 700
Градска општина
Савски венац
Архива

06. јун 2017.

ФОНТАНА НА СЛАВИЈИ НОВИ СИМБОЛ БЕОГРАДА

ФОНТАНА НА СЛАВИЈИ  НОВИ  СИМБОЛ БЕОГРАДА

Генерална проба функционисања фонтане на Славији, почела је синоћ у 21 час, чиме је она званично пуштена у рад. Судећи по великом броју окупљених грађана на Тргу Славија, који су жељно ишчекивали први плес разнобојних слапова, фонтана је  већ постала права атракција.

Догађају је присуствовала и председница Градске општине Савски венац Ирена Вујовић заједно са челницима градске власти, директорима јавних предузећа и осталим председницима београдских општина.

Градоначелник Синиша Мали истакао је да је ова фонтана већ постала нови симбол једног новог, другачијег Београда, који се мења и по чему га људи све више препознају. Од данас ће сви грађани моћи да уживају у прелепој фонтани по којој је Београд већ постао познат, а тек ће бити,  и то у целој Европи.

Градски менаџер Горан Весић је поновио да оволики број људи који се окупио да види нову фонтану јасно говори да је она постала симбол Београда.
– Фонтану смо изградили од уштеда које смо остварили. Не градимо је из кредита, као што не радимо ни фасаде ни пешачке зоне. Ово је симбол града, а биће и других – рекао је Весић и додао да је ово прилика да у име града захвали  стотинама људи који су седам месеци радили на овој фонтани. 

Он је прецизирао да фонтана има 800 метара водених површина, 32 метра у пречнику, 350 млазница, а радиће и зими на температури од минус 20 степени и највећа је у jугоисточној Европи. Фонтана је безбедна за саобраћај, а у зависности од јачине ветра смањиваће се или повећавати висина млаза. Ово је најмодернија техника - нагласио је Весић.

– Када завршимо реконструкцију Славије, овде ће се налазити један парк, и то ће бити потпуно другачији крај овог дела града – рекао је градски менаџер. 

Изградња музичко-светлосне фонтане трајала је нешто више од шест месеци, а вредност радова износила је око 1,8 милона евра.