Кнеза Милоша 69, Београд 011 20 61 700
Градска општина
Савски венац
Архива

12. фебруар 2018.

На Савском венцу почео циклус трибина на тему "Подизање свести о менталном здрављу"

На Савском венцу почео циклус трибина на тему

У организацији Општине Савски венац и Клинике за психијатрију КЦС данас је у Кући краља Петра Првог на Сењаку одржано  предавање на тему "Несаница и злоупотреба бензодиазепина" као увод у циклус трибина „Подизање свести о менталном здрављу“, које ће се у наредном периоду организовати на Савском венцу.

 

Присутне је поздравила председница општине Савски венац, Ирена Вујовић изразивши захвалност здравственим установама и стручном тиму лекара који учествује у реализацији трибина на ову тему за коју влада велико интересовање, а о којој се мало говори.

„Општина Савски венац води одговорну здравствену политику и свакодневно се труди да подиже свест својих грађана о важности превенције у очувању здравља. У прилог томе говори и чињеница да је у  претходних годину и по дана на иницијативу Општине организовано на десетине акција бесплатних превентивних прегледа за грађане у ДЗ „Савски венац“ и Заводу за заштиту радника „Железнице Србије“. За свеукупно здравље појединца, осим физичког, подједнако је важно и очување менталног здравља“, истакла је Вујовићева додајући да је идеја о организацији трибина и едукације на ову тему потекла  од грађана.

 

Велики број заинтересованих грађана као и лекара, психолога, педагога, дефектолога, социјалних радника и других професионалаца који раде у здравственој заштити, а често се сусрећу са дугогодишњом (зло)употребом бензодиазепина (диазепам, бромазепам и други), као и са жалбама у вези са спавањем, присуствовао је предавању које су одржале   асс. др Слободанка Пејовић Николић и прим. др Дубравка Бритвић, специјалисти психијатрије.

У наредном периоду биће одржана још три, за стручна лица  акредитована и бесплатна предавања, “Ране интервенције у психозама”, “Генетички синдроми и неуроразвојни поремећаји”, и “Значајни аспекти терапије депресивних и анксиозних поремећаја”.

 

Трибине ће се одржавати једном месечно, а теме су од значаја за ментално здравље у свим животним фазама с акцентом на блажим менталним поремећајима високе учесталости као што су несаница, анксиозност и депресија. Биће речи и о сложеним стањима, попут психоза из спектра шизофреније и аутизма.