Кнеза Милоша 69, Београд 011 20 61 700
Градска општина
Савски венац
Архива

16. мај 2017.

ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН ПЛУЋНЕ ХИПЕРТЕНЗИЈЕ НА САВСКОМ ВЕНЦУ

ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН ПЛУЋНЕ ХИПЕРТЕНЗИЈЕ НА САВСКОМ ВЕНЦУ

Страхиња Кукић, члан Већа Градске општине Савски венац присуствовао је данас обележавању Светског дана плућне хипертензије у „Хајд парку“. Овај догађај другу годину за редом организује Удружење „PH Srbija“ заједно с Предшколском установом Савски венац, а уз подршку општине Савски венац.

Преко 100 малишана из Предшколске установе учествовало је данас у спортским активностима са својим инструкторима из Савеза  за предшколски спорт, анимацију и рекреацију Србије. За њих је био организован комплетан програм са загревањем и такмичењем кроз полигон, а деца су била подељена у више екипа. Великим одзивом и учешћем у обележавању овог дана малишани су дали свој пуни допринос о подизању свести о овој реткој и тешкој болести.

Плућна хипертензија је озбиљно оболење које карактерише абнормално високи крвни притисак у плућним артеријама оболеле особе. Функција срца и плућа је веома ограничена, што узрокује мањи очекивани животни век. Од ове болести обољевају особе свих узраста, од деце до старијих особа, а рана дијагностика је од пресудног значаја за даљи ток болести.

„Од велике је важности да подижемо свест људи о оваквим болестима и утичемо на њих од најранијег доба. Општина Савски венац се увек радо прикључује оваквим акцијама и радо ће се одазвати сваком хуманом позиву који за циљ има едукацију, подизање свести наших суграђана и чување здравих навика“ рекао је Страхиња Кукић.