Кнеза Милоша 69, Београд 011 20 61 700
Градска општина
Савски венац
Архива

20. март 2017.

ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН ШУМА НА САВСКОМ ВЕНЦУ

ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН ШУМА НА САВСКОМ ВЕНЦУ

Градска општина Савски венац у заједничкој акцији са JP „Србија шумe“ обележила је данас “Светски дан шума“. Акција је спроводена на две локације, симболично на дан пролећне равнодневнице и дан почетка пролећа.

Представници „Србија шума“ на челу са извршним директором Тихомиром Мутићем и његовим помоћником Јованом Чорбићем посетили су основну школу „Петар Петровић Његош“, где су  са члановима Већа Градске општине Савски венац Урошем Трипковићем  и Владимиром Новаковићем  одржали кратко предавање ученицима о значају садње дрвећа и очувању шума. Након тога шумари су заједно са децом засадили 6 туја које је ЈП  „Србија шуме“ донирало овој школи.

Акција је настављена посетом вртићу „Пчелица“ ,  где је у присуству чланова Већа општине Савски венац Страхиње Кукића и  Данијеле Мирјанић, одржано предавање намењено најмлађима, а у дворишту вртића засађено је 12 донираних туја.

Светски дан шума обележава се од 1971. године када је Генерална скупштина Европске пољопривредне конфедерације донела одлуку о обележавању овог дана са намером да се укаже на значај шума и њихов утицај на опстанак човечанства.  У Србији је тренутно 29% површина под шумама, а требало би да захватају око 41% површине. Непланским сечењем шуме човек угрожава природу, а према проценама стручњака годишње нестане око 16 милиона хектара шума на свету.