Кнеза Милоша 69, Београд 011 20 61 700
Градска општина
Савски венац
Архива

05. мај 2017.

ОДРЖАН ЗАВРШНИ СКУП У ОКВИРУ ПРОЈЕКТА „УЧИМ ДА РЕЦИКЛИРАМ“

ОДРЖАН ЗАВРШНИ СКУП У ОКВИРУ ПРОЈЕКТА „УЧИМ ДА РЕЦИКЛИРАМ“

У просторијама општине Савски венац данас је одржан завршни скуп у оквиру пилот пројекта „Учим да рециклирам“, који је реализован у партнерству Градске општине Савски венац,  Министарства пољопривреде и заштите животне средине и компаније „СЕТ Рецилажа“, а спроводио се у пет основних школа на Савском венцу.

Испред општине Савски венац присутне је поздравила начелница управе Градске општине Александра Кузмановић, истакавши значај пројеката који имају за циљ подизање свести код најмлађих о важности очувања животне средине.

-Овај пројекат је једна од започетих активности у имплементацији Акционог плана од значаја за заштиту животне средине, који је усвојен на седници Скупштине општине Савски венац у децембру прошле године, а тиче се заштите животне средине и подршке развојним пројектима у области рециклаже. Електронски и електрични отпад расте најбрже у Европи и глобално, јер се технологије мењају и зато је важно да се деца на време едукују и информишу о важности рециклаже овог отпада – истакла је Александра Кузмановић и похвалила ученике који су остварили најбоље резултате током трајања пројекта.

Реализацијом пројекта „Учим да рециклирам“ ученици пет основних школа, узраста од V до VIII разреда, имали су прилику да у периоду од три месеца  стекну додатна знања из области заштите животне средине, кроз едукативни процес и практично искуство у акцији сакупљања електричног и електронског отпада.

У свим школама је извршена едукација, а у четири основне школе је организовано преузимање електронског отпада. Едукацију је похађало више од 50 ученика, који су стечено знање успешно пренели својим вршњацима, кроз вршњачку едукацију.  Пројекат је подразумевао и такмичење између основних школа у прикупљању електричног и електронског отпада, а најбоље резултате остварила је ОШ „Војвода Радомир Путник“.

Извршна директорка компаније „СЕТ Рециклажа“  Зорана Николић данас је доделила таблет рачунаре као награду за уложени труд, најуспешнијим ученицима који су  прикупили највећу количину отпада. Награду је примило пет ученика из четири основне школе, а начелница општинске управе им је уручила захвалнице за активно учешће и допринос у реализацији овог пројекта.