Кнеза Милоша 69, Београд 011 20 61 700
Градска општина
Савски венац
Архива

13. мај 2017.

ОТВОРЕНА МАНИФЕСТАЦИЈА ДАН ГРЧКЕ КУЛТУРЕ У КУЋИ КРАЉА ПЕТРА

ОТВОРЕНА МАНИФЕСТАЦИЈА ДАН ГРЧКЕ КУЛТУРЕ У КУЋИ КРАЉА ПЕТРА

У Кући краља Петра Првог данас се одржава минифестација „Дан грчке културе“, чији је циљ упознавање грађана Савског венца и Београда са традицијом и културом ове земље. Пред великим бројем посетилаца, у присуству представника Амбасаде Грчке у Београду, председника Националног савета Грка и директора Хеленског фонда за културу, догађај је отворила помоћница председнице општине Савски венац Радана Бодирога-Аврамовић.

Програм манифестације је почео са наступом хора Ирида, који је извео српску и грчку химну, а настављен је уз богат културно-уметнички програм у коме је наступио КУД Катакузина, а потом и КУД Јоргакис Олимпиос са традиционалном грчком музиком ребетико. У галеријском простору Куће краља Петра, постиоцима је на располагању изложба слика и накита грчких уметника док су на штандовима у дворишту изложене књиге и традиционални предмети, који на најбољи начин илуструју богату културу и историју ове земље. Свој штанд је имала и Задужбина Светог манастира Хиландара, а ученици Основне школе „Уједињене нације“ су на сликовит начин представили манастире Свете Горе и рекли нешто више о њиховом настанку и историјату. Такође, гост манифестације био је и грчки карикатуриста Димитрис Николаидис из Солуна који је за наше суграђане одржао бесплатну школу цртања.

За крај програма остављена је монографија проф. др Мирка Ковачевића „Света царска српска лавра Хиландар на Светој Гори Атонској“. Предавање почиње у 18,30 часова, а врата Куће краља Петра су отворена за све београђане. Улаз је слободан.