Кнеза Милоша 69, Београд 011 20 61 700
Градска општина
Савски венац
Архива

13. март 2017.

ПРЕДСЕДНИЦА ОПШТИНЕ ИРЕНА ВУЈОВИЋ И МИНИСТАРКА АНА БРНАБИЋ У ПОСЕТИ КАНЦЕЛАРИЈИ ЗА МЛАДЕ САВСКИ ВЕНАЦ

ПРЕДСЕДНИЦА ОПШТИНЕ ИРЕНА ВУЈОВИЋ И МИНИСТАРКА АНА БРНАБИЋ У ПОСЕТИ КАНЦЕЛАРИЈИ ЗА МЛАДЕ САВСКИ ВЕНАЦ

Председница општине Савски венац Ирена Вујовић и министарка државне управе и локалне самоуправе Ана Брнабић посетиле су данас Канцеларију за младе Савски венац и разговарале са младима који реализују своје start-up пројекте у просторијама ове канцеларије. Повод посете је јачање локалних економских савета и оснаживање омладинског предузетништва.

-Велика ми је част и задовољство што је са нама министарка Ана Брнабић.  Данас ћемо да покажемо колико се општина Савски венац труди да подстиче предузетништво младих. Пратимо политику Владе Србије по питању смањења незапослености младих људи и заједничким снагама са министарствима настојимо да што више младих са Савског венца укључимо у предузетничке подухвате – рекла је Ирена Вујовић.

Министарка Ана Бранбић је истакла да је општина Савски венац  јако добар пример како се подстиче омладинско предузетништво. Данас ћу разговарати са start-up иновационим компанијама. Трудим се, а трудићу се и у будућности да потенцирам улогу локалних самоуправа у локалном економског развоју, који треба да буде генерисан управо са локала. Важно је да људи у свим општинама имају на располагању простор попут овог, јер тако могу да се остваре, и да након подршке коју овде добију оснивају своје компаније и запошљавају људе – рекла је Ана Брнабић.

Своје пројекте данас су представили млади који пословне идеје реализују у оквиру пројекта „Coworking 47“ , а који се односи на послове из области креативне индустрије - ИТ сектор, програмирање, графичка, рекламна, аудио, видео продукција, дизајн фотографија, веб дизајн, дизајн мобилних апликација и остали креативни послови. Овај пројекат је одобрен општини Савски венац од стране Министарста омладине и спорта, а на основу Јавног конкурса за подршку јединицама локалне самоуправе у споровођењу омладинске политике на локалном нивоу. Такође, присутнима су се представили и учесници Каравана омладинског предузетништва, којима је општина Савски венац, након потписивања споразума о сарадњи са Привредном комором Србије, бесплатно уступила просторије општине како би реализовали своје предузетничке идеје. Догађају су присуствовали и представници Startit центра Београд, који су пре неколико година свој рад започели управо у просторијама Канцеларије за младе Савски венац, а тренутно раде на шест локација.

Поред наведеног, било је речи и о регионалном пројекту „NewGenerationSkills“, у коме учествује седам земаља и који је финансира из IPA фондова, а општина Савски венац га спроводи у својству партнера, али и о пројекту за унапређење функције управљања људским ресурсима у локалној самоуправи, који спроводи управа ГО Савски венац.

На крају је свечано потписан уговор између општине Савски венац и Удружења грађана ПХП Србија за реализацију пројекта „ИТ предузетништво за младе – едукација и јачање ИТ заједнице“, на основу кога ће младима бити обезбеђене обуке и едукација из области програмирања.