Кнеза Милоша 69, Београд 011 20 61 700
Градска општина
Савски венац
Архива

28. април 2017.

У КУЋИ КРАЉА ПЕТРА ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „ВИНЧА – ПРЕТЕЧА СВЕТСКЕ ЦИВИЛИЗАЦИЈЕ“

У КУЋИ КРАЉА ПЕТРА ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „ВИНЧА – ПРЕТЕЧА СВЕТСКЕ ЦИВИЛИЗАЦИЈЕ“

У Кући краља Петра I данас је свечано отворена продајна изложба радова под називом  „Винча – претеча светске цивилизације“, у циљу прикупљања средстава за наставак рада на истоименом пројекту, који спроводе удружења грађана „Жељом до остварења“ - Савски венац и „Живимо заједно“ –Стари Град.

Ова изложба посвећена је промовисању наше најраније историје, а организована је под покровитељством  Аустралијске амбасаде у Србији и уз подршку Градске општине Савски венац.

Изложбу је отворио заменик амбасадора Аустралије Глен Морисон, а присутнима су се обратили председник Скупштине Градске општине Савски венац Немања Берић и председници удружења која раде на пројекту „Винча – претеча светске цивилизације“.

- Винча, као једна од најстаријих култура на Балкану и технолошки најнапреднија праисторијска култура на свету, још увек је недовољно истражена, а потиче са наших простора. Због тога су истраживања и пројекти као што је овај веома значајни и ми смо ту да их подржимо. Захваљујем се представницима Амбасаде Аустралије у Србији на пруженој подршци за реализацију овог пројекта, као и удружењима „Жељом до остварења“ и „Живимо заједно“, која су нам данас омогућила да се подсетимо, али и да нешто ново научимо о нашој најранојој историји – истакао је Берић.

На изложби су представљене фигуре, предмети и слике просторног приказа винчанске културе, које су израдили чланови удружења „Живимо заједно“. Изложба је отворена до 17.00 часова, а сав приход од продаје радова биће искоришћен за наставак рада на овом пројекту.