Кнеза Милоша 69, Београд 011 20 61 700
Градска општина
Савски венац
Архива

31. март 2017.

У ОПШТИНИ САВСКИ ВЕНАЦ ОДРЖАН ЗАВРШНИ СКУП У ОКВИРУ ПРОЈЕКТА “РЕЦИКЛИРАЈ И ДОМИНИРАЈ“

У ОПШТИНИ САВСКИ ВЕНАЦ ОДРЖАН ЗАВРШНИ СКУП У ОКВИРУ ПРОЈЕКТА “РЕЦИКЛИРАЈ И ДОМИНИРАЈ“

У свечаној сали општине Савски венац данас је организован завршни скуп у оквиру  пројекта „Рециклирај и доминирај“, који су у основним школама спроводили Европски омладински центар  и удружење за заштиту животне средине Ретрогрин, а уз подршку Регионалне агенције за развој и европске интеграције Београд. Општина Савски венац је уз још две Градске општине Вождовац и Палилула, учествовала у овом пројекту, финансираном од стране Нафтне индустрије Србије у оквиру програма „Заједно заједници“.

Испред Градске општине Савски венац присутнима се обратио председник Скупштине општине Немања Берић, који је поздравио све ученике и наставнике и похвалио њихово залагање у оквиру пројекта.

- Младе генерације је важно научити како се поступа са отпадом, јер су они носиоци будућности и могу највише да допринесу стварању здравије животне средине - истакао је Берић.

Присутне је поздравила и представница Европског омладинског центра др Газела Пудар Драшко, који су главни носиоци овог пројекта.

Учешће на пројекту „Рециклирај и доминирај“ узело је пет основних школа са Савског венца. У школама су одржане радионице на тему управљања амбалажним отпадом у домаћинствима, а посебан акценат стављен је на информисање деце о отпаду из домаћинстава, зато што домаћинства представљају један од највећих извора отпада у заједници, а истовремено представљају простор најмање рециклаже. Основци су кроз радионице научили како поступати са отпадом у домаћинству, чиме се ствара основ да та знања примене у широј заједници, почевши од своје школе. Током пројекта је организовано такмичење основних школа у сакупљању отпада уз сарадњи са ЈКП „Градска чистоћа“.  У свим основним школама које су учествовале у програму постављене су канте за сепарацију амбалажног отпада, након чега је отпочело такмичење у сакупљању отпада.  Наставници су бележили појединачни допринос ученика, а ЈКП '' Градска чистоћа'' је на крају измерило укупну количину сакупљеног отпада.  

Након евалуације пројекта на данашњем скупу уприличена је и додела награда победницима такмичења у сакупљању отпада. Прво место је освојила ОШ „Раде Драинац“ са територије општине Палилула, која је награђена са 100.000,00 динара, а добијена новчана средства ће уложити у куповину опреме за потребе школе. Појединачне награде у виду таблет уређаја су додељене и најактивнијим ученицима, који су уложили труд и сакупили највећу количину амбалажног отпада.