Кнеза Милоша 69, 11000 Београд 011 20 61 700
Градска општина
Савски венац
Архива

11. март 2019.

Основна школа “Стефан Немања“ прикључена на даљински систем грејања

Основна школа “Стефан Немања“ прикључена на даљински систем грејања

Председник Скупштине града Београда Никола Никодијевић, заменик градоначелника Горан Весић и председница општине Савски венац Ирена Вујовић обишли су данас новоизграђену грејну станицу у ОШ „Стефан Немања” на Сењаку, чиме је она прикључена на даљински систем грејања. 

Догађају су присуствовали помоћник градоначелника Алекандар Марковић, секретар за образовање и дечју заштиту Славко Гак, в.д. секретара за заштиту животне средине Ивана Вилотијевић, председник Скупштине општине Савски венац Немања Берић и директор ове школе Сава Јерковић.

Никола Никодијевић је овом приликом нагласио да су реконструкција и повећање капацитета магистралног топловода од топлане „Нови Београд” према Сењаку омогућили да се на систем даљинског грејања прикључе нови привредни субјекти и јавне установе. Он је подсетио да је од 1990. године до данас угашено око 1.500 котларница у граду, а у наредне три године план је да их више не буде. 

– Радимо на повећању енергетске ефикасности и подизању квалитета живота у граду Београду. Ово је велика ствар за ученике ОШ „Стефан Немања”, наставићемо са овим послом јер нам је квалитет живота наших грађана на првом месту – рекао је Никодијевић. 

Горан Весић је истакао да је озбиљан проблем који је постојао у овој школи до пре неколико месеци успешно решен и да је систем грејања промењен. 

– Ова школа се до скоро грејала на пелет, односно на угаљ и дрва, што је скоро несхватљиво за школу у центру Београда. Појавили су се и проблеми у смислу задимљености просторија, те је локална самоуправа реаговала и уз подршку Града Београда школа је прикључена на гас – рекао је он.

Он је прецизирао да је проблем око грејања трајао неколико месеци и да су се у јавности појављивале различите приче. 

– Ми као Град Београд завршавамо наш предлог мреже основних школа, који шаљемо Министарству просвете, науке и технолошког развоја до краја недеље, у који је укључена и ова школа, што даље значи да ће остати основна школа – нагласио је он и додао да сва неистинита нагађања о томе да ће се у овом здању обављати предшколска настава нису тачна. 
Према његовим речима, посао је веома брзо урађен у току школске године, што је изискивало много напора.

– Највећи посао изнели су Славко Гак и Ирена Вујовић и овом приликом им захваљујем, као и Секретаријату за заштиту животне средине, који је и финансирао овај пројекат. Са општином ћемо договорити постављање нове ограде и реконструктуирање фасаде, јер ова школа заслужује боље услове и уређеније просторије – рекао је заменик градоначелника. 

Весић је подсетио да је ово један у низу решених проблема, када је у питању гашење котларница које функционишу на угаљ и дрва, а отварање нових на гас које су погодније за очување животне средине.
– Нажалост, овде смо имали и скупове родитеља, који нису имали много поверења у нас и овај пројекат, али се на крају показало да смо решили проблем са грејањем који је постојао десетинама година и који нико није желео да решава – закључио је Весић. 

Председница општине Савски венац Ирена Вујовић изразила је задовољство посетом школи „Стефан Немања” и додала да је веома важно данашње присуство градских функционера.

– Ова школа је имала вишедеценијски проблем са грејањем и захваљујући иницијативи општине и брзој реакцији града успели смо да, на радост ђака и родитеља, решимо тај проблем. Општина Савски венац ради и сарађује са свим основним школама на својој територији, па смо тако у последње две и по година у ову школу уложили четири милиона динара, уредили тоалете, салу за физичко, водоводне и канализационе цеви, а током ове године издвојили смо још милион динара за текуће одржавање. Наш циљ је да малишани у школи проведу време што боље, безбедније и квалитетније и зато ћемо и даље наставити да разговарамо и консултујемо се са родитељима и директорима школа, као што смо то чинили и до сада – истакла је Ирена Вујовић.

 

Top