Кнеза Милоша 69, 11000 Београд 011 20 61 700
Градска општина
Савски венац
Архива

08. октобар 2020.

ОДБРАНА БЕОГРАДА У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ

ОДБРАНА БЕОГРАДА У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ

Кућа краља Петра Првог била је домаћин свечаности поводом 105. годишњице херојскe борбe за одбрану Београда у Првом светском рату, која је данас обележена пригодним културно-уметничким програмом у организацији Савеза удружења потомака ратника Србије од 1912. до 1920. године. Испред ГО Савски венац догађају су присуствовали председник Скупштине општине Страхиња Кукић, члан Већа Дејан Герић и заменик начелнице Управе Владимир Јовановић.

 

На почетку програма минутом ћутања одата је пошта херојима палим у одбрани Београда, након чега је интонирана химна Србије. Присутнима се затим обратио Љубомир Марковић, председник Савеза удружења потомака ратника Србије од 1912. до 1920. године.

 

У склопу програма одржан је „историјски час“, током којег су присутни били у прилици да се ближе упознају са догађајима и борбама које су се водиле за одбрану Београда и Србије у октобру 1915. године. Час историје који је одржао др Адам Софронијевић, завршен је уметничком интерпретацијом чувеног говора којим се уочи почетка битке за одбрану Београда мајор Драгутин Гавриловић обратио својим војницима.

 

Културно- уметнички програм у Кући краља Петра настављен је песамама „Тамо далеко“ и „Ово је Србија“, које је извео хор Културно - уметничког друштва „Гледанице“.

 

 

Top