Кнеза Милоша 69, 11000 Београд 011 20 61 700
Градска општина
Савски венац
Архива

07. април 2021.

7. АПРИЛ – СВЕТСКИ ДАН ЗДРАВЉА

7. АПРИЛ – СВЕТСКИ ДАН ЗДРАВЉА

 

Светски дан здравља обележава се широм света 7. априла и сваке године се бави различитим темама у области здравства и отклањања проблема које оно са собом носи. Служи да се скрене пажња светској јавности на најзначајније проблеме у вези са здрављeм људи на глобалном нивоу. Ове године тема је: изградња праведнијег и здравијег света за све. Институт за јавно здравље Србије Др Милан Јовановић Батут, уз подршку Министарства здравља Републике Србије и Светске здравствене организације – Канцеларије за Србију, сваке године обележава Светски дан здравља, као један од значајних датума из Календара јавног здравља.

Последњих година западне земље доживеле су брз економски раст, миграције и урбанизацију. То је многима створило могућности за бољи живот, али је пандемија Ковида-19 оставила последице на здравствене системе и појачала здравствене неједнакости.

Овог Светског дана здравља Општина Савски венац подржава уклањање свих неједнакости у здравственом систему у циљу изградње праведнијег и здравијег света. Уживање највишег могућег здравственог стандарда је једно од основних права сваког човека без обзира на расу, религију, политичка уверења, економско или социјално стање, за шта се посебно наша Општина залаже, све то у циљу  лакше доступности здравствене заштите свима и свуда. Напредак у остваривању тог циља видљив је сада у периоду спровођења масовне вакцинације у борби против корона вируса. Градска општина Савски венац, док траје пандемија, настоји да у оквиру својих могућности пружи максималну помоћ и подршку суграђанима, нарочито најстаријима, који спадају у угрожену категорију.– рекао је Милош Видовић, председник Општине Савски венац.

Ковид-19 је тешко погодио све земље, али је његов утицај најоштрији у оним заједницама које су већ биле угрожене и изложеније болестима и које нису имале приступ квалитетним здравственим услугама за разлику од Србије, која је направила свој модел најбоље организоване масовне вакцинације у светским размерама. Општина Савски венац је, у сарадњи са руководством државе Србије и Домом здравља Савски венац, носилац и зачетник пројекта масовне вакцинације на Београдском сајму. Сведоци смо да многи светски медији преносе вести о начину на који смо организовали вакцинацију на Савском венцу, те им наш пример служи као модел у припреми масовног вакцинисања – подсетио је Видовић.


Општина Савски венац се залаже за приступ квалитетној и безбедној здравственој заштити у циљу побољшања здравственог стања суграђана, продужења очекиваног животног века људи, као и заштиту и дугорочно унапређење друштва у целини. Тако се, поред осталог, умањује могућност ескалирања епидемија, а смањују се сиромаштво и глад. Здраво друштво је друштво радно способних људи, за које се креирају нова радна места, а тиме се, на дуже стазе, ствара плодно тле за економски раст и благостање.


Универзална здравствена заштита не односи се само на пружање здравствених услуга, већ и на све компоненте доброг организовања једног здравственог система. Свесни смо свих тешкоћа  са којима се доктори и медицинске сестре свакодневно суочавају, радећи напорно у болницама и на пунктовима за вакцинацију и максимално се трудећи да вакцинација успе, због чега желимо да им упутимо подршку и изразимо посебну захвалност, јер нам својим залагањем омогућавају да добијемо здравствену заштиту која нам је потребна и помажу да наставимо да живимо у здравијем и срећнијем свету – изјавио је Видовић и додао да су се суграђани наше општине вакцинисали у великом броју и тиме показали да су одговорни према себи и својим најближима и да увиђају да је ово једини прави пут за повратак  нашим стандардним активностима.
Апелујемо грађанима да наставе да се вакцинишу против корона вируса, редовно контролишу своје здравље и да се током целе године придржавају добрих навика, као што су правилна исхрана, одржавање оптималне телесне тежине и физичка активност – закључио је Видовић.
 

Top