Кнеза Милоша 69, 11000 Београд 011 20 61 700
Градска општина
Савски венац
Архива

05. јун 2019.

АЛЕКСАНДРУ ГАТАЛИЦИ КЊИЖЕВНА НАГРАДА „ИСИДОРА СЕКУЛИЋ“

АЛЕКСАНДРУ ГАТАЛИЦИ КЊИЖЕВНА НАГРАДА „ИСИДОРА СЕКУЛИЋ“

Свечаним уручењем књижевне награде “Исидора Секулић” за 2018. годину Александру Гаталици, за књигу “Последњи аргонаут” у издању Службеног гласника, данас је у Старом двору настављена манифестација “Дани Исидоре Секулић”. Новчану награду добитнику је уручила чланица Већа за културу ГО Савски венац Данијела Мирјанић, а Повељу и Плакету председник жирија проф. др Александар Јерков.

 

Од пристиглих 73 наслова који задовољавају пропозиције књижевне награде „Исидора Секулић“, жири у саставу проф. др Александар Јерков (председник жирија), проф. др Љиљана Марковић и проф. др Радован Кнежевић, у ужи избор одабрао је пет књига. Једногласном одлуком чланова жирија награда, која носи име наше велике књижевнице Исидоре Секулић, је припала Гаталици.

 

Честитајући добитнику у име Општине Савски венац, Данијела Мирјанић је изразила задовољство што се галерији великана који су до сада освајали ову значајну награду у српској књижевности, ове године придружио и Александар Гаталица.

 

Она је подсетила да је ово 51 година како Општина Савски венац додељује књижевну награду „Исидора Секулић“ и додала да ће Општина наставити да чува и негује сећање на „велику“  Исидору Секулић.

 

Поред Повеље, Плакете и новчане награде која је уручена добитнику, Туристичка агенција Lui Travel је Александру Гаталици поклонила ваучер за путовање, а млади сликар Дамир Радд портрет Исидоре Секулић. Свечаност у сали Скупштине града пропраћена је и музичким наступом Душана Поповића - Липовца (гитара).

 

Манифестацију „Дани Исидоре Секулић“, која се ове године одржава 4. и 5. јуна, Општина Савски венац организује трећу годину заредом у част велике књижевнице и прве жене академика. Манифестација је почела синоћ представом "Хроника паланачког гробља" која је одиграна на великој сцени Театра 78. Наши суграђани су уживали у позоришној представи базираној на чувеној збирци приповедака Исидоре Секулић,  а у извођењу Крушевачког позоришта.

 

У оквиру „Дана Исидоре Секулић“ данас ће од 18.30 у Кући краља Петра Првог на Сењаку бити одржана мини позоришна драма „Исидорине опомене“, коју ће извести ученици ОШ „Исидора Секулић“. Програмом и коктелом у Кући краља Петра овогодишња манифестација ће бити затворена.

 

  

 

Top