Кнеза Милоша 69, 11000 Београд 011 20 61 700
Градска општина
Савски венац
Архива

28. октобар 2017.

Бесплатно саветовалиште за маме и тате “Бебирон”

Бесплатно саветовалиште за маме и тате “Бебирон”

Бесплатан пројекат - саветовалиште "Бебирон" покренут је недавно и има за циљ да пружи саветодавну помоћ трудницама, мамама и татама, а подржали су га Министарство здравља, Град Београд, као и градске општине Савски венац, Врачар, Звездара и Земун.

Пројекат је представљен данас у сали опшине Врачар, а догађају је испред општине Савски венац присуствовала начелница Управе Алексанадра Кузмановић.

Градски менаџер Горан Весић је том приликом рекао је да је акција "Бебирон" једна од кориснијих акција коју је видео у последње време, просто јер је окренута ка будућности.

-Постоје НВО које се баве одређеним проблемима, иницирају одређене акције које онда држава треба да прихвати, јер су друштвено корисне. За нас као град Београд важно је на који начин можемо да се укључимо у ову акцију, а ми се заиста трудимо, када су у питњу жене, труднице и породиље, да учинимо максимум који можемо - рекао је Весић на представљању "Бебирона".

Он је додао да је Град Београд почео са исплатом 10.000 динара запосленим породиљама, као и 35.000 динара које исплаћује сваког месеца незапосленим породиљама.

-То је нешто што дајемо као локална самоуправа ван онога што је обавеза према закону, то је наш додатни искорак и што је веома важно за нас.

Весић каже и да је нова градска власт пре три и по године затекла дуговања од 400 милиона динара према породиљама, која је у међувремену исплатила, те да сваког месеца "у дан" исплаћује своје обавезе.

-Надам се да ћемо у будућности моћи да исплаћујемо и више, сигурно има потребе, али ћемо то моћи да радимо онда када буџет буде дозвољавао и сасвим сигурно - оно што будемо обећали, то ћемо и исплаћивати - додао је Весић.

Поред тога, градски менаџер каже да у свим новим гаражама постоје одвојена породична паркинг места, за породице, која грађани тек треба да науче да користе, јер, према његовој оцени, "нажалост" још увек их не користе како треба, а свака нова гаража их има.

-Заиста мислим да можемо као локална самоуправа, опет на предлог организација људи са терена, да урадимо то, да поставимо стубиће, да се не заузимају тротоари тамо куда пролазе мајке са колицима, да заштитимо места где су саветовалишта, Домови здравља, у смислу да ту нема саобраћајних гужви. Испред сваког Дома здравља направили смо зону успореног саобраћаја, поставили смо лежеће полицајце, али сасвим сигурно има простора и за друге иницијативе - наводи Весић и истиче да ће Град Београд активно подржати иницијативу "Бебирон" и сматра да је веома важно да НВО покрећу такве иницијативе, јер се "заједно друштво може учинити бољим".

Идејни творац пројекта "Бебирон" Валентина Катић каже да је њен пројекат "Бебирон" покренут прошле године у новембру месецу. Министарство здравља га је подржало и препознало као друштвено одговорну акцију, а прикључио се и Град Београд, као и градске општине Врачар,Звездара, Савски венац, Земун и сви Домови здравља.

-Увек је потребна та мала помоћ, а ми смо та мала помоћ за родитеље. Нађите нас на вајберу, на паблик чету, укуцате "Бебирон саветовалиште" и све што видите, то је јавно. Пошаљете поруку и имате директну комуникацију са вашом патронажном сестром или лекаром, који су ту просто да вас смире, дају вам савете и помажу да за своје дете изаберете најбоље -  каже Катић, истичући да је "пресрећна" што већ има 3.000 "задовољних мама које им се обраћају 24 сата у вајбер саветовалишту".