Кнеза Милоша 69, 11000 Београд 011 20 61 700
Градска општина
Савски венац
Архива

29. јун 2018.

Делегација кинеског града Лишуи у званичној посети Општини Савски венац

Делегација кинеског града Лишуи у званичној посети Општини Савски венац

Општину Савски венац посетила је данас делегација кинеског града Лишуи, а том приликом градоначелник града Лишуи Чен Руишанг и председница општине Савски венац Ирена Вујовић потписали су Споразум о пријатељској размени и сарадњи.

Ирена Вујовић истакла је да је за Општину Савски венац ово велики дан.

- Верујем да ће на овај начин традиционално добра сарадња Србије и Kине и додатно ојачати. Ми ћемо се трудити да као Општина будемо добри партнери. Данас смо на састанку нашим пријатељима из Кине приближили културу, туристичке потеницијале и историју Савског венца и Београда и разменили смо мишљења и  искуства везано за функционисање управе- поручила је Вујовић додајући да је ово само први корак сарадње и подсетила  да се у Kући краља Петра I већ традиционално обележавају и Дани кинеске културе, који ће, према њеним речима, од сада бити на вишем нивоу.

Градоначелник кинеског града Лишуи Чен Руишанг захвалио се председници општине и представницима српске власти на подршци коју пружају свим грађанима Kине који живе и раде у Србији. 
               

-Након потписивања споразума поставићемо темеље којим ћемо продубити сарадњу у свим областима као што су економија, трговина, култура, спорт и све друге сфере. Ми ћемо се трудити у складу са политиком кинеског председника Си Ђинпинга  "Један појас-један пут", да сарадња општине и града буде још боља и јача- нагласио је Руишанг.            

Потписивању споразума присуствовао је и представник кинеске амбасаде у Београду,   Тиан Ји Шуи који је честитао потписницима у име амбасадора Ли Манчанга.

-На овај начин потврђује се челично пријатељство две земље и надам се и у име наше амбасаде да ће споразум на један конкретан начин побољшати сарадњу између Београда са кинеским локалним јединицама ,провинцијама и градом  Лишуи- рекао је Ји Шуи напоменувши да већина грађана Kине који живе и раде у Србији, тачније 4.500 њих, управо су из околине овог града.

-Надам се да ће се резултати ове сарадње у будућности видети у бизнису, али и размени људи", закључио је Ји Шуи.

Током данашње посете делегација из Кине посетила је и Музеј Југославије где су њени представници положили цвеће на гроб Јосипа Броза Тита.