Кнеза Милоша 69, 11000 Београд 011 20 61 700
Градска општина
Савски венац
Архива

22. новембар 2018.

Економско оснаживање услов за равноправност жена у друштву

Економско оснаживање услов за равноправност жена у друштву

Конститутивна седница Савета за родну равноправност града Београда одржана је данас, а функцију председнице овог тела наставиће да обавља Ирена Вујoвић, председница општине Савски венац, док ће њена заменица и даље бити Наташа Станисављевић, секретарка за социјалну заштиту.

Седници су присуствовали начелница Градске управе Сандра Пантелић, чланица Градског већа Елена Билић, секретарка за информисање Мирјана Павичић, градски правобранилац Љиљана Благојевић, директорка Градског центра за социјални рад у Београду Зорица Павловић, директорка Сектора за предузетништво Привредне коморе србије Бранислава Симанић, Марија Медић из Секретаријата за здравство и Снежана Мађерчић из Удружења грађана „Из Круга”.

Седница је била посвећена Међународном дану борбе против насиља над женама, који се обележава 25. новембра, а чланови Савета су се сагласили да ће у наредном периоду бити фокусирани на економско оснаживање жена. Како је речено децембар ће бити месец у знаку подршке женама, кроз организовање трибина, радионица, али и пружања конкретне помоћи тој категорији становништва у виду запошљавања.

Ирена Вујовић је истакла да су жене захваљујући јаким институцијама, којима верују, оснажене, те да све више имају храбрости и пријављују насиље.

– Осим тога, све више ћемо радити на подизању одговорности Градске управе у обезбеђивању родне равноправности у Граду Београду и бавити се питањима везаним за остваривање родне равноправности, када су у питању политичке обавезе, стратегије, и ресурси – навела је Ирена Вујовић.

Према њеним речима, равноправност полова у нашој земљи је издигнута на највиши правни ниво, што је гарантовано Уставом Републике Србије, односно, забрањена је непосредна и посредна дискриминација на основу пола.

– Савет за родну равноправност има за циљ подстицање развојних активности у свим аспектима јавног, друштвеног и привредног живота, кроз  промовисање  јавне политике која доприноси унапређењу положаја жена и свих дискриминисаних појединаца и група у локалној заједници. Родна равноправност, односно недискриминација на основу пола и рода, представља пре свега основно људско право. Град Београд ће и даље настојати да помогне женама, да их охрабри у борби за равноправност и упути на права врата, како би се њихов проблем решио у потпуности. Важно је да се жене умреже и да знају да на сваком кораку могу да имају ослонац, како појединаца тако и институција – нагласила је Ирена Вујовић.

Савет за родну равноправност данас је формирао радне групе за борбу против насиља у породици, за економско оснаживање жена, превентивну здравствену заштиту, анализу стања радно правног статуса запослених жена, као и Радну групу - Европска повеља о родној равноправности.

Осим тога представљен је и извештај Градског центра за социјални рад у Београду на тему насиље у породици за 2017. и 2018. годину, с обзиром на то да је Закон о спречавању насиља у породици усвојен у новембру 2016. године. Речено је да је у 2017. годни било 4.393 пријаве насиља, а да је у овој години до краја октобра забележено 4.011 пријава, те је оцењено да је Београд пример локалне самоуправе која показује велики степен одговорности у овој области.

Како је ово прва седница у новом сазиву усвојен је и Пословник о раду Савета и утврђени планови за наредни период.

 

Top