Кнеза Милоша 69, 11000 Београд 011 20 61 700
Градска општина
Савски венац
Архива

05. новембар 2019.

Економско оснаживање жена подстицај у борби против насиља у породици

Економско оснаживање жена подстицај у борби против насиља у породици

Трибина „Стоп насиљу у породици”, са које је послата јасна порука да се насиље не сме толерисати, да је важно да се на време пријави и да се помогне жртвама, одржана је данас у Општини Савски венац.

Председница општине Савски венац и председница Савета за родну равноправност града Београда Ирена Вујовић истакла је да је прича о насиљу неопходна и увек актуелна, те да су за претходне четири године, колико Савет траје, начињени значајни кораци.

– Сада смо имали прилику да од учесника трибина чујемо да су резултати и даље далеко од добрих, али важно је да помака има и да сви радимо на превентиви. Видимо и по статистици да жене у све већој мери пријављују насилнике у кући. Из дана у дан жене су се одважиле и одлучиле да учине први корак, да не ћуте о томе и спрече будуће насиље или најтрагичнији исход – рекла је Ирена Вујовић.

Она је истакла да су трибине битне и да сваки тренутак треба користити и разговарати са женама које су жртве насиља, како би их охрабрили да пријављују насиље. 

– Самим тим жене након тога желе да се и економски оснаже, јер у већини случајева жртве насиља су жене које су економски зависне од насилника. Заједно са друштвено - одговорним компанијама, Савет за родну равноправност интензивно ради на томе да се спроведе едукација о насиљу, да се запосле жене које су жртве насиља, као и штићенице Сигурне куће – рекла је Ирена Вујовић.

Градска секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић, која је и заменица председнице Савета за родну равноправност Града Београда, истакла је да улога оваквих трибина јесте борба за успостављање једног друштва у коме сви показују нулту толеранцију на сваки облик насиља.

– Свако насиље се мора пријавити како би се оно процесуирало и на тај начин помогло свакој жртви. Врсте помоћи жртвама су многобројне, али, пре свега, неопходно је економско оснаживање жртве, како би она могла изаћи из зачараног круга насиља. Главни разлог зашто се жене одлучују да не пријаве насиље управо је њихова економска зависност од партнера. Улога данашње трибине  и свих наредних које ћемо организовати јесте да свако ко изађе одавде зна да треба да пријави свако сазнање о некој врсти насиља, јер насиље није приватна ствар – рекла је Наташа Станисављевић и додала да уколико неко не жели да остави своје податке, не користи то као изговор да не пријави насиље, јер закон дозвољава и анонимне пријаве.

Она је истакла да насиље у Србији није приватна ствар, већ друштвени проблем и зато сви треба да се боре против тога.

– Важно је да на свакој од ових трибина пошаљемо јасну поруку „Стоп насиљу”. Такође, треба да освестимо све да се насиље мора пријављивати, јер на тај начин помажемо жртвама, које су углавном жене, да буду снажније. Сви заједно треба да се боримо да у нашој земљи престанемо са бројањем жртава, већ да причамо о томе колико смо жена спасили. Сваки ваш позив значи да сте некоме можда спасили живот – закључила је Наташа Станисављевић.

На трибини су учествовали чланови Савета за родну равноправност Градске општине Савски венац Софија Пајић из Градског центра за социјални рад - одељење Савски венац и Александар Ђурић, помоћник командира ПУ Савски венац и Тања Маринковић, заменица председника Скупштине ГО Савски венац.

 

Top