Кнеза Милоша 69, 11000 Београд 011 20 61 700
Градска општина
Савски венац
Архива

29. март 2019.

Град заједно са општинама наставља да унапређује родну равноправност

Град заједно са општинама наставља да унапређује родну равноправност

Председница општине Савски венац и Савета за родну равноправност Ирена Вујовић одржала је данас радни састанак поводом формирања локалних савета за родну равноправност у градским општинама, успостављања сарадње и утврђивања планова за наредни период. Савет за родну равноправност данас је заседао у проширеном саставу, уз присуство заменика градоначелника Горана Весића, заменице председнице Савета и секретарке за социјалну заштиту Наташе Станисављевић и чланице Савета и начелнице Градске управе Сандре Пантелић.

Ирена Вујовић рекла је да је неопходно да се преко општинских савета, по препоруци Савета за родну равноправност Града Београда, дође до сваке жене у нашем граду и чују појединачна мишљења и сугестије.

– Жене би требало да буду максимално ангажоване, а рад локалних савета уз континуиране акције може да донесе резултате и системска решења по питању родне равноправности. Она више није само декларативна с обзиром на то да су жене на челу важних институција попут Народне скупштине, Владе Републике Србије, Градске управе Града Београда. Свака жена на одговорној функцији има задатак да помогне и подржи жене да учествују у свим сегментима друштвеног живота – истакла је Ирена Вујовић.

Она је посебно нагласила нулту толеранцију на насиље било које врсте и економско оснаживање жена као приоритетне задатке.

Горан Весић је нагласио да је поносан на оно што је урађено када је у питању заштита права жена.  – Наша политика је таква да жене треба да буду равноправни део друштва и то неће бити лако да се оствари, али ви на томе треба да инсистирате, јер први пут после неколико деценија имамо политику која жели да слуша људе. Жене су покретачка снага наше земље, али оне морају да нам укажу на проблеме како бисмо их заједно решили – истакао је Весић.

Он је додао да је веома важно да се и код васпитања младих генерација прича и учи о толеранцији. 
– Идеја је да се направи нека врста едукације која би обухватила београдске вртиће и ниже разреде основних школа где би познате личности говориле малишанима о толеранцији, јер у том добу највише науче и то носе кроз читав живот. Ми ћемо као град да радимо на томе како бисмо утицали на децу која ће сутра водити ову земљу, да треба да буду толерантни и поштују други пол, било какве различитости – истакао је Весић.

Он је додао да ће се развити такав систем у вртићима и школама да васпитачи и учитељи знају шта да раде са информацијом о насиљу коју добију из разговора са дететом. 

– Хоћемо да направимо систем у коме таква информација стиже до онога до кога треба јер само правовременом реакцијом Центра за социјални рад, тужилаштва, полиције можемо да спречимо многе немиле догађаје. Како Београд чини 40 одсто Србије и он је пример за све остале градове, ми у Београду морамо прво да поставимо те стандарде – истакао је Весић.

Он је додао и да је примарни задатак града био да се оснаже Сигурне куће, осврћући се на чињеницу да у београдску Сигурну кућу долази и много жена које нису из главног града јер у својим срединама немају толико подршке колико овде. Он је подсетио и да је председник Србије лично донирао средства за изградњу обданишта у оквиру ње, те на заједнички ангажман града и државе на овом послу.

 – Помажемо функционисање Сигурне куће, а осим тога анимирамо и велике компаније да потписују уговоре са њима како би жене добиле посао. Поред помоћи, важно је и економско осамостаљивање и оснаживање ових жена. Радимо на томе и да једну зграду, коју Град Београд има, претворимо у стамбене јединице за њих, где би оне по изласку могле по бенефицираним условима да бораве годину или две док не стану на своје ноге – рекао је Весић.

Заменик градоначелника се осврнуо и на важност борбе против насиља над женама, набрајајући недавне примере где су жене биле мете. Насиље над женама само је један од облика генералног насиља у друштву, против чега треба сви да будемо, истакао је Весић. 

– Сваки пример борбе за права жена јесте борба за будуће генерације и њихов бољитак – поручио је Весић. 

Он је позвао све жене и да се саме боре за своја права и да се сећају и руководе светлим примерима из прошлости – то треба да буде наша стална тема, апеловао је Горан Весић. 

Наташа Станисављевић је рекла да долазак великог броја жена на данашњи састанак показује да су све заједно спремне да раде на унапређењу положаја жена у Београду. Она је подсетила да је Савет у претходном периоду урадио много, посебно наглашавајући кампање и акције из области здравствене заштите жена.

– Битно нам је да свака жена у Београду зна да овај Савет ради на томе да се поправи њихов статус и да равноправност не остане само на нивоу речи. Иде се ка томе да се учини много тога конкретног на побољшању положаја жена – рекла је Наташа Станисављевић.

Она је позвала све жене да у свом домену учине нешто по овом питању, а када се све то скупи, ефекти ће бити много већи. 

Наташа Станисављевић оценила је и да су се ствари у протекле четири године помериле набоље и додала да је Град Београд посебно поносан на пронаталитетну политику. Она је подсетила да су раније дуговања према трудницама и породиљама била више од 400 милиона динара, док се данас уопште не дугује и обавезе се редовно измирују. Број жена које су остваривале помоћ Града Београда некада је био између три и четири хиљаде, а сада је 17.000.

 – Најважнији сегмент у раду Савета за родну равноправност била је борба против насиља у породици – указала је Наташа Станисављевић.

 

Извор: Беоинфо

Top