Кнеза Милоша 69, 11000 Београд 011 20 61 700
Градска општина
Савски венац
Архива

03. октобар 2019.

Ирена Вујовић: „Помажемо женама да постану јаке и независне“

Ирена Вујовић: „Помажемо женама да постану јаке и независне“

Председница општине Савски венац Ирена Вујовић учествовала је данас на  четвртом панелу Међународне конференције „Жене лидери и одрживи развој – истински равноправне“  у хотелу Хајат.

Тема панела „Родни стереотипи и представљање жена у медијима“ окупила је еминентне жене из јавног живота које су се осврнуле на кључне проблеме жена у Београду, али и у целој Србији. Кроз статистику и личне примере, Ирена Вујовић истакла је значај званичне државне политике на ширење свести о равноправности жена и навела конкретне потезе Савета за родну равноправност града Београда, чија је председица.

- Сматрам да су рад и резултати најбољи и најефикаснији начин да побијемо стереотип да жена нема снагу и борбеност да се суочи са горућим, често непријатним проблемима.  Kроз Савет за родну равноправност трудимо се да својим радом утичемо на побољшање положаја свих жена. Мислим да је у последњих неколико година појачана свест о томе да мора да постоји стална брига о женама, посебно о онима које су социјално угрожене и које већ трпе неку врсту насиља, како би институције и друштво могли благовремено да делују и предупреде трагичне последице. Оно на чему интензивно радимо је економско оснаживање жена кроз подстицај женском предузетништву, баш из разлога што жене често трпе насиље јер су незапослене и економски зависне од мушкараца. Све што радимо на нивоу Савета за родну равноправност, а тиче се подстицања жена у предузетништву, трудим се да имплементирам и у оквиру општине коју водим. На иницијативу Савета организоване су разне обуке и едукације за жене како би биле квалификованије и конкурентније на тржишту рада, а све у циљу смањења незапослености, што је политика Владе Србије – каже Ирена Вујовић.

Економско оснаживање жена, борба против насиља, стручно усавршавање и могућност запослења угрожених жена само су неки од аспеката којима Савет за родну равноправност крчи пут женама у Београду ка независности и једнакости.

Храбре, вредне, упорне, јаке, несаломиве, паметне, креативне, наше жене могу да воде нашу земљу у бољу будућност, сматра Вујовић.

- Радујем се и све већем броју жена на политичкој сцени јер ће допринети здравијој и бољој Србији.  Захвална сам председнику РС Александру Вучићу на огромној подршци коју нам пружа јер равноправно учешће жена ниje само фундаментално људско право већ значи друштвени и економски напредак којем сви тежимо. Наш циљ мора да буде стварање Србије у којој ће једино мерило успеха бити рад и постигнути резултати, а не чињеница да ли сте мушкарац или жена! Kада су жене успешне и образоване тада њихове породице напредују, а онда напредују и држава и читаво друштво – закључује Вујовићева.ренцију

Конференцију је организовало Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања владе Републике Србије.

 

 

 

Top