Кнеза Милоша 69, 11000 Београд 011 20 61 700
Градска општина
Савски венац
Архива

13. јун 2020.

Ирена Вујовић: Уређење Савског трга мења лице Савског венца

Ирена Вујовић: Уређење Савског трга мења лице Савског венца

Уређење Савског трга је један о најзначајних пројеката који мења лице Савског венца – поручила је данас председница општине Ирена Вујовић, након обиласка радова на реконструкцији Савског трга са замеником директора „Београда на води“ Александром Трифуновићем.

-Велики број радника се данас налази овде и очекујемо у наредних неколико месеци комплетно уређење Савског трга, који ће бити најлепша пешачка зона, са пуно нових стабала и травнатим површинама – рекла је Вујовићева.

Она је навела да већ сада може да се види обновљенa фасадa на здању некадашње Железничке станице, која ће бити претворена у музеј.

-Пре неколико дана пуштена је пробна расвета што је изазвало велико одушевљење грађана који живе у околним зградама – рекла је Вујовић. 

Она је додала да се поред уређења инфраструктуре на Савском тргу очекује и постављање споменика Стефану Немањи, који ће бити висок око 23 метра и красиће централни део трга.

- Савски трг је један од најзначајних пројеката на општини, који мења лице Савског венца. Захваљујући пројекту Београд на води и реконструкцији Савског трга, овај део наше општине постаје центар Београда – истакла је Ирена Вујовић. 

Председница општине је навела да је у претходном периоду на Савском венцу много урађено и уједно најавила нове пројекте који ће, како је рекла, утицати на побољшање квалитета живота грађана.

-Паралелно са великим пројектима који се, захваљујући визији и храбрости председника Александра Вучића и Влади Републике Србије, реализују на општини, у претходне четири године обновљено је 26 улица, уређени су паркови, изграђено је шест нових игралишта. Реновирали смо вртиће, основне школе, сале за физичко смо комплетно обновили, а оно што је најбитније бавили смо се грађанима, ослушкивали њихове потребе, излазили у сусрет њиховим иницијативама и омогућили пуно бесплатних програма, како за најмлађе, тако и за најстарије суграђане – рекла је Вујовићева.

Она је додала да је тренутно актуелно уређење фасада и улаза стамбених зграда на територији општине јер то је, како је навела, оно што су грађани желели.

- У претходном периоду смо обновили улазе у 30 стамбених зграда и наставићемо истим темпом. Такође, радимо и реконструкцију унутарблоковских саобраћајница. Радови су комплетно завршени на две локације, у насељу Стјепан Филиповић и у Симе Лозанића, а предстоји нам извођење радова на још пет локација. Урадили смо пуно, али има и доста тога што ће се урадити у наредном периоду и што ће утицати да грађани Савског венца имају још боље услове за живот, какве и заслужују – поручила је Ирена Вујовић.

Александар Трифуновић, заменик генералног директора "Београда на води", је рекао да радови на Савском тргу напредују и да се ускоро очекује да споменик Стефану Немањи стигне из Русије, као и да крене монтажа споменика. 

-Завршили смо комплетан темељ за споменик. Поред тога, изместили смо саобраћај на обод трга и самим тим се ослободио велики простор за пешаке. Око 20 хиљада квадрата ће заузети површина подијума, трга и бочних страна подијума, чиме се ствара један мултифункционални простор погодан за организовање различитих догађаја. Оно што практично диктира динамику и завршетак свих радова на Савском тргу јесте изградња комплексног хидротехничког објекта – канализационе црпне станице, која ће у потпуности заменити црпну станицу која сада постоји испред болнице Свети Сава - рекао је Трифуновић. 

Он је додао да ће на Савском тргу бити засађено око 300 нових стабала. 

- Ми смо већ кренули са садњом платана. Засадили смо неколико платана на ободу трга уз саобраћајницу. Водимо рачуна о зеленилу, не само на овој целини, већ у целом пројекту Београд на води - нагласио је Трифуновић. 

Он је навео да је тренутно за колски и трамвајски саобраћај проходан правац Немањина - Карађорђева у оба смера, те да се у наредном периоду очекује пуштање правца Немањина - Савска улица. 

- Када се ова целина приведе крају, заједно са реконструкцијом фасаде, крова, декоративних елемената, постављања расвете на старој згради Железничке станице, ово ће бити свакако један од најлепших делова града - закључио је Трифуновић. 

 

Top