Кнеза Милоша 69, 11000 Београд 011 20 61 700
Градска општина
Савски венац
Архива

15. мај 2018.

ИЗЛОЖБА ПРОЈЕКТА ТВ РЕЧНИК РОДНЕ РАВНОПРАВНОСТИ ПРЕМИЈЕРНО ПРИКАЗАНА У КУЋИ КРАЉА ПЕТРА I

ИЗЛОЖБА ПРОЈЕКТА ТВ РЕЧНИК РОДНЕ РАВНОПРАВНОСТИ ПРЕМИЈЕРНО ПРИКАЗАНА У КУЋИ КРАЉА ПЕТРА I

Промоција и изложба пројекта ТВ речник родне равноправности представљена је вечерас у Кући краља Петра Првог на Сењаку. У присуству многобројних посетилаца изложбу је отворила чланица Већа општине Савски венац Данијела Мирјанић, а нешто више о самом пројекту испричала је директорка Центра за савремену уметност Strategie Art Нина Мудринић Миловановић.

На изложби су премијерно приказани инсерти из серијала ТВ емисија насталих током вишегодишњег рада на пројекту, а у којима су своје виђење о стању родне равноправности у Србији изнели стручњаци из различитих области - Др Зорана Антонијевић, Милица Станковић (антрополошкиња), др Снежана Арнаутовић (уметница), проф. др Милева Павловић, Ирена Јовановић  (новинарка), проф. др Давор Џалто, др Адриана Захаријевић (филозофкиња), Снежана Дакић (ТВ ауторка), Милица Гацин (новинарка), Бојана Бурсаћ (историчарка уметности),  Данијела Марковић (теолог),  проф. др Тања Мишчевић, Ирена Вујовић  (председница општине Савски венац и Савета за родну равноправност града Београда) и др Данило Прњат (уметник).

 

Како је навела Нина Мудринић Миловановић рад на пројекту, који је вечерас  по први пут представљен јавности, започет је пре неколико година са основним циљем да помогне свим женама да се упознају са својим правима.

Пројекат се састоји од серијала ТВ емисија које се у краткој форми баве родном проблематиком, а које ће бити доступне свим заинтересованим дамама. Циљ пројекта је промена свести код целокупног становништва Србије о положају и улози жена у друштву, свест о могућностима коришћења законски загарантованих права жена, борба против дискриминације и већа заступљеност жена у свим сегментима друштва.

 

Уредница је Нина Мудринић Миловановић, дизајн/продукцију радио је Владимир Мачар, а продуценти су Центар за савремену уметност Strategie Art, Natura et Lex и Studio Maximum. Пројекат је подржало Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.