Кнеза Милоша 69, 11000 Београд 011 20 61 700
Градска општина
Савски венац
Архива

28. фебруар 2018.

Изложба РЕТРОСПЕКТИВА Момо Капор у Кући краља Петра Првог

Изложба РЕТРОСПЕКТИВА Момо Капор у Кући краља Петра Првог

У организацији  Општине Савски венац, Куће краља Петра I и Задужбине “Момчило Момо Капор” у четвртак, 01. марта 2018. године, у 18 часова, биће отворена ретроспективна изложба дела Моме Капора у Кући краља Петра I. За самосталну изложбу поводом обележавања осмогодишњице смрти Моме Капора, одабрана су дела из приватне колеције његове супруге, као и дела из Задужбине „Момо Капор“, основане у Београду октобра 2010. године. Реч је о делима великих формата, рађених у техници уља на платну, комбинована техника и цртежи са академије- акварели. У пет соба биће изложено 30 слика из различитих деценија Капоровог стварања.

Ова дела негују сећање на  великог сликара и писца Мому Капора, који је својим уметничким даром, сликарским и књижевним, представљао јединствен спој два талента који су га чинили посебним. Публика ће имати прилику да види значајна дела из Капорових различитих уметничких фаза, градске мотиве и мртве природе, као и виђење Капоровог света ликова ренесансних жена, портрета девојчица из помало избледелих албума, портрет Десанке Максимовић, лица загледана у носталгију, школице, и остала дела из његовог богатог опуса.

Отварање изложбе почеће читањем уметникове поезије у извођењу модератора Раде Ђуричин. Изложба ће бити отворена до 10. марта 2018. године, радним данима од 12 до 18 и суботом од 10 до 14 часова. Улаз је слободан.