Кнеза Милоша 69, 11000 Београд 011 20 61 700
Градска општина
Савски венац
Архива

25. новембар 2020.

ЈОШ СНАЖНИЈА ЗАШТИТА ЖЕНА НА САВСКОМ ВЕНЦУ

ЈОШ СНАЖНИЈА ЗАШТИТА ЖЕНА НА САВСКОМ ВЕНЦУ

Широм планете 25. новембра обележава се Међународни дан борбе против насиља над женама, како би се подигла свест о чињеници да су жене широм света жртве сексуалног, психичког, физичког, породичног насиља, злостављања и многих других видова насиља. Овај датум је одабран као сећање на брутално убиство сестара Мирабал, политичких активисткиња, које се догодило 1960. године у Доминиканској Републици. Овим датумом у Републици Србији почиње и акција „16 дана активизма” која траје до 10. децембра, када се обележава Међународни дан људских права.

 

Председник општине Савски венац Милош Видовић подсетио је да су циљеви били да се подигне ниво положаја жена у Београду и спроведе умрежавање са надлежним институцијама како би се адекватно помогло женама. За сузбијање и ефикасну заштиту од насиља од пресудног је значаја унапређивање активности и на општини Савски венац, обзиром да је локална заједница кључни фактор непосредног деловања у превенцији и заштити.

 

– Наш задатак је да разговарамо са женама, да наша врата буду свакодневно отворена и да покушамо заједно да спроведемо све оно што је неопходно да би оне оствариле своје циљеве. Општина Савски венац ставља акценат на две ствари – нулта толеранција на насиље над женама и економско оснаживање жена. Често се жене суздржавају од бега од насилника, јер нису економски независне и немају спознају како да наставе даље. Задовољство нам је да путем локалног савета за родну равноправност као и кроз програме едукације пружимо допринос и утичемо на то да све жене на нашој општини буду конкурентније на тржишту рада и пронађу адекватан посао. Истакли бисмо да и даље постоји отворен позив компанијама да наставе да пружају подршку овој иницијтиви – рекао је Видовић.

 

-  Видовић је истакао да се општина, такође, стратешки залаже и за једнакост свих грађана и забрану сваке дискриминације. Наставићемо још јаче и интензивније да помажемо женама у њиховом економском оснаживању. Комуникација је важна, затим иницијатива жена, како би оне могле да спроведу оно што ће им живот учинити лакшим и лепшим. Едукација о економском осамостаљивању обухвата преквалификације и доквалификације жена. Борба против насиља у породици је нешто чиме ћемо се и даље бавити  – рекао је Видовић и додао да је у свему овоме важна и подршка мушкараца који се труде да и путем Савета за родну равноправност омогуће што боље и квалитетније програме за жене.

 

Родна равноправност је сада видљивија у Србији, па далеко лакше функционишемо. Некада насиље у породици није било пријављивано, а данас се жене више не упућују на ћутање и трпљење, а то је најважније. Важно је да схватимо да насиље није појединачни проблем, нити приватни проблем, то је друштвено питање – закључио је Видовић.

 

Top