Кнеза Милоша 69, 11000 Београд 011 20 61 700
Градска општина
Савски венац
Архива

16. август 2019.

Kњижевно вече „Добрица Ћосић између политике и књижевности“ одржано у Кући краља Петра

Kњижевно вече „Добрица Ћосић између политике и књижевности“ одржано у Кући краља Петра

У оквиру пројекта “Исидора нас слуша“ синоћ је у дворишту Куће краља Петра I на Сењаку одржано књижевно вече под називом  Добрица Ћосић између политике и књижевности“.

О томе какав је био однос између књижевног стваралаштва и политичке активности Добрице Ћосића уз покушај разбистравања интелектуалности у његовом укупном делу, говорили су аутор истоимене студије социолог др Зоран Аврамовић, директор издавачке куће Завод за уџбенике Драгољуб Којчић и ауторка пројекта „Исидора нас слуша“ књижевница Лаура Барна.

Заинтересована публика имала је прилику да чује одговоре на питања да ли је Ћосић писао са две руке, две мисли: једном књижевна дела, другом политичке текстове? Да ли постоје одређена језичка, значењска, сазнајна подударања између његових текстова и књига, или пак значајне разлике? Да ли је Ћосић своје идеолошко опедељење обликовао у роману или је постојала уметничка граница између две страстиписца? Нису ли романи Добрице Ћосића уметничка илусрација публицистичких текстова? Да ли су му романи били средство за исповедање сумње у владајућу идеологију, средство борбе против заблуде социјализма и југословенства, или су тежили уметничком облику?

Уз  подршку општине Савски венац и Kуће краља Петра I, где се одржавају културолошке трибине, пројекат „Исидора нас слуша“ ове године обележава десетогодишњицу постојања.

- То је један од добрих начина да лик и дело књижевнице Исидоре Секулић, која је највећи део живота у Београду провела на територији општине Савски венац, одржимо у сталном светлу. На овај начин, сви заједно одужујемо се нашој хероини, по много чему првој, али довољно је рећи- прва жена академик у Срба- поручила је ауторка пројекта Лаура Барна.

Top