Кнеза Милоша 69, Београд 011 20 61 700
Градска општина
Савски венац
Архива

23. новембар 2017.

Књижевно вече „Наличје Римског царства“ у Кући краља Петра Првог

Књижевно вече „Наличје Римског царства“ у Кући краља Петра Првог

У среду, 29. новембра са почетком у 19 часова, у Кући краља Петра Првог, у склопу пројекта „Исидора нас слуша“, биће одржано књижевно вече под називом „Наличје Римског царства“. На књижевној вечери учествују књижевница и ауторка романа „Хелена или о немиру“ Мирјана Митровић и ауторка пројекта Лаура Барна.

Први роман написан на српском језику о мајци Константина Великог, светој царици Хелени, реконструише једно далеко доба чије нити допиру до наших простора и нашег времена. Роман о светој августи Хелени, некадашњој крчмарици, прича је о судбини жене и мајке у време када је Римско царство било на измаку, а хришћанство стицало право грађанства, прича о власти, о улизицама и јеретицима, отпадницима од старе вере и првим хришћанским заједницама на тлу Балкана.

Како је писано и зашто није сачувано житије мајке Константина Великог у време Никејског сабора, када је Константин имао власт над царством и моћ над црквом? Зашто је царица-мајка Хелена путовала у Јерусалим и где је пронашла Христов крст? Због чега тај крст никад није стигао на припремљени мермерни постамент у граду који је њен син основао и назвао својим именом? На ова и још много других питања одговорићемо на књижевној вечери „Наличје Римског царства“.

Пројекат „Исидора нас слуша“ подржали су Министарство за културу и информисање Републике Србије и Секретаријат за културу града Београда.