Кнеза Милоша 69, 11000 Београд 011 20 61 700
Градска општина
Савски венац
Архива

07. март 2019.

Међународна конференција „За кохезивну Европу: Родна равноправност и права жена“

Међународна конференција „За кохезивну Европу: Родна равноправност и права жена“

Међународна конференција „За кохезивну Европу: Родна равноправност и права жена“, одржана је данас у Кући краља Петра у организацији Амбасаде Румуније, земље која председава Саветом ЕУ. На конференцији су се обратили шеф делегације Европске уније у Србији Сем Фабрици, амбасадорка Румуније Оана Кристина Попа, министарка за европске интеграције Владе Србије Јадранка Јоксимовић, председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић, председница општине Савски венац и Савета за родну равноправност Града Београда Ирена Вујовић, државна секретарка Стана Божовић и Ана Рурка, председница Конференције међународних НВО Савета Европе.

 

Домаћин међународне конференције, амбасадорка Румуније у Србији Оана-Кристина Попа, истакла је да Румунија, као земља која председава Саветом Европске уније, не брине само о политици и спољној политици, већ и о вредностима, а родна равноправност и права жена део су тих вредности.

 

- Хоћемо да подигнемо свест о родној равноправности и управо због тога смо дошли на идеју да организујемо овај догађај који је првобитно био замишљен као мали догађај - истакла је Попа.

 

Шеф делегације Европске уније у Србији Сем Фабрици говорио је о индексу родне равноправности у Србији.

 

Он је изјавио да је Србија прва земља ван Европске уније која је увела индекс родне равноправности, а да су његови резултати, који су презентовани прошлог децембра, показали да је укљученост жена у политички живот сврстава у једну од најуспешнијих земаља на том пољу.

 

Председница Градске општине Савски венац и Савета за родну равноправност Града Београда Ирена Вујовић је рекла да је савет, на чијем је челу, основан 2015. године и да се доста ради на оснаживању жена.

 

Она је додала да је Београд усвојио и Европску повељу о родној равноправности, што је учинило још око 50 градова и општина у Србији, и апеловала је на све београдске општине да формирају савете који ће се бавити родном равноправношћу.

 

- Веома је важно да се што више жена укључи у рад ових тела у својим локалним заједницама, подношењем иницијатива и указивањем на сваки облик дискриминације. Савет за родну равноправност Града је упутио препоруку свим градским општинама да формирају савете који ће активно сарађивати са релевантним институцијама на свим нивоима, невладиним сектором и са свима који се залажу за бољи положај жена у друштву и бољу и сигурнију Србију – поручила је Вујовићева.

 

Не конференцији је закључено да у Србији и даље постоји родна дискриминација и отпор да се жене у пуној мери укључе у све друштвене, економске и политичке токове, али да је држава одлучна да то промени, а један од корака је и нови Закон о родној равноправности који би требало да буде усвојен ове године.

 

Међународна конференција „За кохезивну Европу: Родна равноправност и права жена“ организована је у сарадњи са амбасадама Финске и Хрватске, Канцеларијом UN Women у Београду, канцеларијом Повереника за заштиту равноправности и Саветом Европе у Србији, а уз подршку Градске општине Савски венац.

 

 

Top