Кнеза Милоша 69, 11000 Београд 011 20 61 700
Градска општина
Савски венац
Архива

05. март 2020.

Месец борбе против рака: У суботу бесплатни прегледи у ДЗ „Савски венац“ за грађане са територије општине

Месец борбе против рака: У суботу бесплатни прегледи у ДЗ „Савски венац“ за грађане са територије општине

Поводом обележавања месеца борбе против рака, општина Савски венац у сарадњи са Домом здравља „Савски венац“  организује бесплатне ултразвучне прегледе абдомена и  тест на крварење у столици у превенцији рака дебелог црева. Прегледи ће се обављати у суботу, 7. марта у просторијама ДЗ „Савски венац“ у Пастеровој 1, у периоду од 8 до 16 часова и намењени су грађанима Савског венца.

 

Део континуиране кампање борбе против карцинома и још један у низу показатеља одговорне здравствене политике јесте и ова акција у којој становници општине Савски венац могу без упута и заказивања да обаве превентивнепрегледе.

Карцином дебелог црева - колоректални карцином је, по учесталости, на трећем месту међу малигним туморима код особа оба пола. Јавља се углавном после 60. године живота. У нашој земљи је појава колоректалног карцинома, као и стопа смртности, у сталном порасту и тренутно заузима друго место, код мушкараца после карцинома плућа, а код жена након карцинома дојке.

Рана дијагноза се може поставити и у рутинском прегледу, посебно прегледом столице на скривено крварење. Карциноми се на тај начин откривају у ранијем стадију и тиме су подложнији излечењу.

Top