Кнеза Милоша 69, 11000 Београд 011 20 61 700
Градска општина
Савски венац
Архива

29. јануар 2021.

Министарка Ирена Вујовић и председник Милош Видовић присуствовали су акцији чишћења Савског шеталишта

Министарка Ирена Вујовић и председник Милош Видовић присуствовали су акцији чишћења Савског шеталишта

 

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић присуствовала је данас, заједно са председником Општине Савски венац Милошем Видовићем и директором ЈКП „Зеленило-Београд“ Слободаном Станојевићем, почетку акције чишћења савског шеталишта око старог железничког моста, која се реализује на иницијативу овог министарства.


Вујовић и Видовић су указали на то да на том делу савског приобаља годинама уназад постоји проблем с дивљом вегетацијом и мини депонијама, због чега цео простор изгледа запуштено, а отпад неретко заврши у реци.


-Ово је природан наставак рашчићавања простора поред реке, које је започето уређењем дела шеталишта у оквиру Београда на води, којим се данас поносимо и у којем уживају како грађани наше престонице, тако и гости Београда. Жеља нам је да цео овај потез дуж Саве буде уређен и да послужи као пример за остале градове у Србији, а исто тако да сви почнемо на другачији начин да се односимо према речним обалама и самим рекама – изјавила је министарка Вујовић.


Министарка је додала да ће у фокусу Министарства заштите животне средине ове године бити решавање проблема с дивљим депонијама широм Србије и додала да у том послу локалне самоуправе, али и грађане, види као партнере.


-Битно је да подигнемо свест грађанима о томе како се односити према зеленилу које нас окружује, рекама и у глобалу према средини у којој живимо. На тај начин ће се променити поглед на екологију и побољшање животне средине, како становништву на Савском венцу, тако и у Београду, па и у читавој држави. Циљ оваквих иницијатива јесте здравије живљење, али и уреднији и уређенији изглед нашег окружења. Брига о животној средини је основ за здрав развој друштва, као и за подизање нивоа квалитета живота, а еколошка одбрана треба да представља трајну обавезу свих нас – рекао је Видовић.


Акција, коју спроводе јавно-комунална предузећа „Зеленило-Београд“ и „Градска чистоћа“, подразумева рашчишћавање подраста и дивље вегетације, уклањање дрвног отпада, као и дивљих депонија и комуналног отпада са тог дела шеталишта.
 

Top