На предлог Општине на Савском венцу постављена спомен- плоча глумцу Миодрагу Петровићу Чкаљи | Градска општина Савски венац
Кнеза Милоша 69, 11000 Београд 011 20 61 700
Градска општина
Савски венац
Архива

09. фебруар 2018.

На предлог Општине на Савском венцу постављена спомен- плоча глумцу Миодрагу Петровићу Чкаљи

На предлог Општине на Савском венцу постављена спомен- плоча глумцу Миодрагу Петровићу Чкаљи

Спомен- плоча у част глумца Миодрага Петровића Чкаље откривена је данас у Ресавској улици број 84, у Београду, где је легендарни Чкаља живео последњих тридесет година свог живота.

Пред великим бројем грађана, спомен- плочу, чије су постављање организовали Општина Савски венац на иницијативу грађана Месне заједнице Западни Врачар, свечано су открили председница Општине  Ирена Вујовић, градски менаџер Горан Весић, син познатог глумца, Чедомир и унука Јована Петровић.

Председница Општине Савски венац, Ирена Вујовић  тим поводом истакла је захвалност Граду Београду што је препознао и подржао реализацију идеје грађана Савског венца.

„Иако нас је напустио пре 15 година, вицеви и шале Миодрага Петровића Чкаље и даље се препричавају. Ово је скроман начин да му се Београд и Београђани одуже што нас његове улоге и дан данас засмевају. Захвални смо му на томе, а ова спомен- плоча је само мало подсећање на огроман допринос  глумца, кога  треба да памте и  млађе генерације“, рекла је Вујовићева.

Како је навела председница, руководство општине Савски венац  трудиће се да негује културу сећања и подржаваће и убудуће сличне предлоге грађана да људи који су важни за нашу културу, историју, уметност и науку добију своје споменике и обележја.

Градски менаџер Горан Весић похвалио је предлог Општине Савски венац која је на тај начин показала да чува традицију Савског венца.

„Треба да се зна где су живели знаменити људи који су били важни за наше друштво и нашу културу. Миодраг Петровић Чкаља обележио је другу половину двадесетог века, и наша обавеза је да се сећамо оваквих људи“, рекао је Весић и подсетио да се „ Град до сада на сличан начин одужио и другим важним личностима, што показује да смо друштво које се сећа своје историје“.

У име породице, Чкаљина унука Јована и син Чедомир Петровић изразили су захвалност  иницијаторима што су  на овај начин указали част великом глумцу.