На Савском венцу почео циклус трибина на тему "Подизање свести о менталном здрављу" | Градска општина Савски венац
Кнеза Милоша 69, 11000 Београд 011 20 61 700
Градска општина
Савски венац
Архива

12. фебруар 2018.

На Савском венцу почео циклус трибина на тему "Подизање свести о менталном здрављу"

На Савском венцу почео циклус трибина на тему

У организацији Општине Савски венац и Клинике за психијатрију КЦС данас је у Кући краља Петра Првог на Сењаку одржано  предавање на тему "Несаница и злоупотреба бензодиазепина" као увод у циклус трибина „Подизање свести о менталном здрављу“, које ће се у наредном периоду организовати на Савском венцу.

 

Присутне је поздравила председница општине Савски венац, Ирена Вујовић изразивши захвалност здравственим установама и стручном тиму лекара који учествује у реализацији трибина на ову тему за коју влада велико интересовање, а о којој се мало говори.

„Општина Савски венац води одговорну здравствену политику и свакодневно се труди да подиже свест својих грађана о важности превенције у очувању здравља. У прилог томе говори и чињеница да је у  претходних годину и по дана на иницијативу Општине организовано на десетине акција бесплатних превентивних прегледа за грађане у ДЗ „Савски венац“ и Заводу за заштиту радника „Железнице Србије“. За свеукупно здравље појединца, осим физичког, подједнако је важно и очување менталног здравља“, истакла је Вујовићева додајући да је идеја о организацији трибина и едукације на ову тему потекла  од грађана.

 

Велики број заинтересованих грађана као и лекара, психолога, педагога, дефектолога, социјалних радника и других професионалаца који раде у здравственој заштити, а често се сусрећу са дугогодишњом (зло)употребом бензодиазепина (диазепам, бромазепам и други), као и са жалбама у вези са спавањем, присуствовао је предавању које су одржале   асс. др Слободанка Пејовић Николић и прим. др Дубравка Бритвић, специјалисти психијатрије.

У наредном периоду биће одржана још три, за стручна лица  акредитована и бесплатна предавања, “Ране интервенције у психозама”, “Генетички синдроми и неуроразвојни поремећаји”, и “Значајни аспекти терапије депресивних и анксиозних поремећаја”.

 

Трибине ће се одржавати једном месечно, а теме су од значаја за ментално здравље у свим животним фазама с акцентом на блажим менталним поремећајима високе учесталости као што су несаница, анксиозност и депресија. Биће речи и о сложеним стањима, попут психоза из спектра шизофреније и аутизма.