Кнеза Милоша 69, 11000 Београд 011 20 61 700
Градска општина
Савски венац
Архива

16. мај 2018.

Наставак трибина „Подизање свести о менталном здрављу“

Наставак трибина „Подизање свести о менталном здрављу“

Треће акредитовано предавање у оквиру циклуса трибина “Подизања свести о менталном здрављу“, које организују Општина Савски венац и Клиника за психијатрију Клиничког центра Србије, одржано је  данас  у Свечаној сали општине.

Предавање на тему "Удруженост генетичких синдрома и неуроразвојних поремећаја" одржали су  Асс. др Марина Михаљевић  са Клинике  за психијатрију КЦС  и Доц. др Горан Чутурило са Универзитетске  дечје клинике.

На предавању је објашњено да се са напретком молекуларне технологије олакшава  могућност детекције ЦНВ и сматра се да би оне могле да буду много чешће него што се заправо мисли. Због тога је неопходно да се правилном едукацијом здравствених радника, пре свега педијатара и психијатара, укаже на значај ових патогених генских мутација на развој психијатријских болести, могућност њиховог препознавања и даљег упућивања у специјализоване установе.

Говорећи на предавању Асс. др Марина Михаљевић рекла је да су  психијатријски поремећаји, као што су шизофренија и аутизам,  хетерогена и комплексна група обољења са великим уделом гена у етиологији болести.

- Генетичка архитектура је врло комплексна, а оно што се до сада зна јесте да су то полигенске болести, где постоје честе генске варијанте које су ризичне али имају појединачно мали удео у развоју болести, као и ретке генске варијанте и мутације које су високо пенетрантне и имају велики утицај на развој болести- навела је Михаљевић.

На предавању је представљено истраживање које ће се по први пут радити на нашим просторима. Како је рекао Доц. др Горан Чутурило, реч је о европском COST  пројекту “ Maximasing Impact of Research in Neurodevelopmental Disroders – MINDDS“ , у који је укључено 26 земаља Европе,  а потпредседница  пројекта је Асс. др Марина Михаљевић.

-MINDDS  има за циљ да оформи пан-европску мрежу клиничара, преткиничких истраживача и представника пацијената, чиме ће се унапредити правилно препознавање особа са патогеним мутацијама и психијатријским поремећајима. Учешће сарадника из Србије у наведеној COST  акцији планирано је кроз интеракцију три тима: тима педијатара са Универзитетске дечје клинике, тима психијатара са Клинике за психијатрију Клиничког центра Србије и Института за ментално здравље  и тима генетичара са Института за молекуларну генетику и генетичко инжењерство, Универзитета у Београду – истакао је Чутурило.

Предавања су бесплатна за све учеснике, а  осим лекара,  предавању су присуствовали  и  други зантересовани грађани који су желели да сазнају нешто више о овим менталним поремећајима.