Кнеза Милоша 69, 11000 Београд 011 20 61 700
Градска општина
Савски венац
Архива

05. фебруар 2019.

Нови изглед Савског трга мења имиџ центра Београда

Нови изглед Савског трга мења имиџ центра Београда

Заменик градоначелника Београда Горан Весић отворио је данас у Старом двору изложбу радова који су учествовали на међународном конкурсу за подручје Савског трга и сквера на углу Карађорђеве и Травничке улице. 

Догађају су присуствовали градоначелници Београда и Љубљане проф. др Зоран Радојичић и Зоран Јанковић, као и председник и потпредседник комисије Јанез Козељ и Милутин Фолић, затим председник Скупштине Града Београда Никола Никодијевић, заменица председника Скупштине града Андреа Радуловић,председник Скупштине општине Савски венац Немања Берић, помоћник градоначелника Андреја Младеновић и секретар за културу Иван Карл.

Изложба се састоји од 25 радова који су ушли у ужи избор и који су добили највише гласова, док победнички рад архитеката из Шпаније приказује како ће изгледати Савски трг већ од ране јесени ове године – рекао је Весић.

Он је прецизирао да ће Савски трг постати пешачка зона са доста зеленила и Спомеником Стефану Немањи, који се тренутно израђује у Москви. 

– Иза споменика налазиће се зграда железничке станице. Она ће бити претворена у објекат културе и тако ћемо спојити стари део града са новим делом као што је Београд на води и добићемо потпуни преображај Савамале, која ће бити централни градски трг – рекао је заменик градоначелника и додао да ће за неколико година на Савском тргу бити станица метроа и да ће до њега бити лако доћи преко новог савског моста и пешачког моста.

Весић је нагласио да ће Савски трг просторно бити највећи београдски трг, већи и од Трга републике.

– Београд је довољно велики град да нема потребе да има само један трг, већ да има више центара, од којих ће један бити и Савски трг. У крају који ће бити преуређен већ се ради реконструкција Улице Краљевића Марка, а у плану су реконструкције Херцеговачке и Травничке улице, као и Карађорђеве и Савске, где се налази и Булевар Вудроа Вилсона и где се прави највећи нови парк у Београду на води – навео је он.

Горан Весић је нагласио да се ове реконструкције раде захвљујући пројекту „Београд на води”, односно од доприноса које ово предузеће плаћа Београду.

Јанез Кожељ је рекао да је сваки конкурс својеврстан фестивал идеја и да га радује што је пронађено решење за веома сложену ситуацију какав је Савски трг.

– Важно је да смо нашли решење за повезивање старог са новим делом града, положај споменика, као и булевар са дрворедом и трамвајем. Награђен предлог шпанских архитеката донео је одличну идеју, такорећи трга у тргу, тако да представља сцену или театар – рекао је Јанез Кожељ, захваливши свим учесницима конкурса.

Нa кoнкурсу, чиjи су рeзултaти oбjaвљeни прoшлe нeдeљe, пoбeдиo je тим бирoa из Шпaниje „Fenwick Iribarren Arcitects”, кoгa прeдстaвљajу Maрк Фeнвик и Хaвиjeр Ирибaрeн. Другу нaгрaду дoбиo je слoвeнaчки aрхитeктa Рoк Жнидaршич и њeгoв тим, a трeћу тим из Кaлифoрниje.

Извор: Беоинфо

Top