Кнеза Милоша 69, 11000 Београд 011 20 61 700
Градска општина
Савски венац
Архива

02. април 2019.

Новоoтворена установа „Предах” на Савском венцу једна од најбољих у Европи

Новоoтворена установа „Предах” на Савском венцу једна од најбољих у Европи

Заменик градоначелника Београда Горан Весић, министар за рад, запошљавање, социјална и борачка питања Зоран Ђорђевић,  секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић и чланови Већа општине Савски венац Милош Видовић и Страхиња Кукић присуствовали су данас отварању организационе јединице „Предах” у оквиру Центра за смештај и дневни боравак деце ометене у развоју на Савском венцу.

Весић је истакао да се ова установа по својим карактеристикама, степену заштите и комфора може поредити са оваквим објектима у најразвијенијим земљама света. Он је нагласио да је жеља била да се данас, на Дан особа са аутизмом, пошаље симболична порука и да се отвори овај објекат.

– Објекат има око две хиљаде квадрата, а у њега је уложено око 400 милиона динара односно око 3,5 милиона евра. Ми сматрамо да је наша обавеза да помогнемо онима који су другачији, да се осећају равноправним члановима нашег друштва и то је најважнија порука коју данас треба да пошаљемо. Без озира на различитости и на то да ли неко од чланова нашег друштва има одређених сметњи, он мора да има исту подршку друштва. Ово је први објекат у коме особе са аутизмом могу да спавају и проведу и до 45 дана годишње – истакао је Весић.

Секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић рекла je да је „Предах” намењен за привремени и повремени смештај корисника са сметњама у развоју, који у овој установи максимално могу боравити 45 дана у току године, а 20 дана у континуитету.

– Родитељ сам бира колико жели да његово дете буде у нашем боравку. Објекат је уређен по свим светским стандардима, доступан је корисницима и налази се у безбедном окружењу. Циљ ове услуге јесте да се развијају вештине самосталног живота, подстиче се њихово шире укључивање у заједницу и оно што је најважније, ово је услуга подршке породицама. Јачамо породице како би корисници што дуже боравили у својим породицама, јер ми смо ту да им пружимо помоћ и подршку која им је потребна – појаснила је секретарка.

Да би се користила ова услуга, потребно је да се родитељи обрате центрима са социјлани рад, то је упутни орган који потом шаље корисника у установу „Предах”, навела је она и додала да се све ради преко Центра за социјални рад и решења матичног центра.

Министар Зоран Ђорђевић навео је да ће овај објекат бити пример за читаву Србију, на чему је честитао Граду Београду. Он је додао да су услови такви да ће корисници имати најбољу могућу услугу.

– Трудићемо се да овако високо подигнуту лествицу стандарда успоставимо у читавој земљи. То је програм Владе Србије по којем однос са грађанима и према њиховим потребама мора да буде на највишем нивоу – рекао је Ђорђевић.

Министар је потом уручио лиценцу за рад овог објекта, наглашавајући да инспекција није имала никакве дилеме по том питању.

Капацитет установе је за 51 корисника са четрнаест стамбених јединица.

Догађају су присуствовали Ненад Нерић, државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, социјална и борачка питања, Зорица Павловић, директорка Градског центра за социјални рад, Петар Јорданов, директор Центра за смештај деце и омладине ометене у развоју, и Сузана Мишић, директорка Геронтолошког центра Београд.

Извор: Беоинфо

Top