Кнеза Милоша 69, 11000 Београд 011 20 61 700
Градска општина
Савски венац
Архива

10. јул 2019.

Обележавање „Дана науке“ и Теслиног рођендана у Кући краља Петра Првог

Обележавање „Дана науке“ и Теслиног рођендана у Кући краља Петра Првог

Свечаним отварањем изложбе фотографија „Како сам израдио експонате“, аутора Радомира Путника, која приказује реплике музејских примерака из радног опуса Николе Тесле, синоћ је у Кући краља Петра почело шестодневно обележавање "Дана науке" и 163 године од рођења нашег научног великана Николе Тесле. Организатор „Дана Николе Тесле“ је Удружење за културу, науку и образовање "Никола Тесла" у сарадњи са Градском општином Савски венац и Културним центром „Кућа краља Петра Првог“.

Догађају је присуствовао члан Већа општине Савски венац Страхиња Кукић. Он је рекао да је за општину велика част што може да подели простор културе са вредним организацијама које промовишу Николу Теслу.

-Треба промовисати наше великане, образовање и знање. То је оно за шта се ми залажемо – истакао је Кукић.

Ненад Протић, суоснивач Удружења за културу, науку и образовање "Никола Тесла" објаснио је да се ради о културно-уметничком догађају где ће бити и излагања о српском средњем веку односно о континуитету од Светог Саве до Николе Тесле, као и да ће бити представљене реплике Теслиних машина које је израдио Радомир Путник.

Др Предраг Милосављевић, који је истраживао Теслин рад у Колорадо Спрингсу на изради бежичног предајника и пропорцијске основе које је проналазач примењивао у свом раду, навео је да су у оквиру Теслиног дневника пронашли на који је начин по данима разрађивао свој рад и прилагођавао га тачним хармонијским мерама. Он напомиње да је то специфичност која до сада није била анализирана у вези са његовим радом, те да ће вероватно допринети бољем разумевању Теслиног инжењерског и филозофског приступа.

Суграђани и суграђанке Савског венца и Београда имају прилику да бесплатно посете ову изложбу у Кући краља Петра Првог до 15. јула, док су термини посете Презентацији одабраних експоната са стручним вођењем 10, 12. и 15. јула од 16 до 18 часова.

Top