Кнеза Милоша 69, 11000 Београд 011 20 61 700
Градска општина
Савски венац
Архива

01. новембар 2018.

ОБЕЛЕЖАВАЊЕ СТО ГОДИНА ОД ОСЛОБОЂЕЊА БЕОГРАДА У ВЕЛИКОМ РАТУ И ПОКЛОН КУЋИ КРАЉА ПЕТРА ПРВОГ

ОБЕЛЕЖАВАЊЕ СТО ГОДИНА ОД ОСЛОБОЂЕЊА БЕОГРАДА У ВЕЛИКОМ РАТУ И ПОКЛОН КУЋИ КРАЉА ПЕТРА ПРВОГ

Председница општине Савски венац Ирена Вујовић угостила је данас у Кући краља Петра I младог уметника Дамира Радда, који је овој установи културе поклонио своју слику - портрет краља Петра Првог Карађорђевића. Обилазећи Меморијалну собу коју ће, као део сталне поставке, красити дело овог младог сликара, Вујовићева је похвалила његов рад, додајући да ће портрет краља обогатити садржај Куће краља Петра.

 

-Захваљујем се Дамиру Радду на дивном гесту. Општина Савски венац подржава младе уметнике и надам се да ћемо умеће и стваралаштво овог талентованог уметника поново видети у Кући краља Петра, где је недавно и одржао своју прву самосталну изложбу. Верујем у младе људе, а Дамиру желим много успеха у даљем раду и још много успешних изложби – рекла је Вујовић.

 

Дамир Радд је први уметник са ових простора чија се слика налази у Белој кући код актуелног председника Сједињених Америчких Држава Доналда Трампа, а након успешно реализоване изложбе у Кући краља Петра I одлучио је да свој рад - портрет краља Петра, поклони овом здању.

 

-Велико је задовољство што својим делом могу да допринесем културном садржају Куће краља Петра. Ово је и једна врста захвалности за успешну сарадњу са овом институцијом културе и израз жеље да употпуним сталну поставку Меморијалне собе - рекао је Дамир.

 

У Кући краља Петра I данас ће у сарадњи са Друштвом за неговање традиција ослободилачких ратова Србије до 1918. бити одржана свечаност поводом обележавања сто година од ослобођења Београда у Првом светском рату. Програм ће почети у 16 часова, а о краљу Петру, пробоју Солунског фронта, ослобођењу Београда и завршетку Великог рата говориће историчар Сава Самарџић, док ће кратка сведочанства старих ратника са Солунског фронта говорити кадети Криминалистичко - полицијске академије. Сва сведочанства су аутентична и преузета су делом из дневника предака чланова Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова Србије до 1918., а делом из књигa “Велики дани Србије 1914-1918”, аутора Адама Стошића, и “Напред у отаџбину  – пробој Солунског фронта Жике Живуловића Серафима.

 

Председница општине је позвала суграђане да присуствују свечаности у Кући краља Петра и додала да је важно да се сваког првог новембра сетимо херојске одбране наше престонице у Првом светском рату, када је Београд показао како се бори за слободу и како се брани свој град и отаџбина.