Кнеза Милоша 69, 11000 Београд 011 20 61 700
Градска општина
Савски венац
Архива

01. март 2021.

ОДРЖАН САСТАНАК ГРАДОНАЧЕЛНИКА БЕОГРАДА ЗОРАНА РАДОЈИЧИЋА И ПРЕДСЕДНИКА ГО САВСКИ ВЕНАЦ МИЛОША ВИДОВИЋА

ОДРЖАН САСТАНАК ГРАДОНАЧЕЛНИКА БЕОГРАДА ЗОРАНА РАДОЈИЧИЋА И  ПРЕДСЕДНИКА ГО САВСКИ ВЕНАЦ МИЛОША ВИДОВИЋА

Председник ГО Савски венац Милош Видовић и руководство општине састали су се се са градоначелником Београда Зораном Радојичићем и представницима Градске управе и јавних предузећа. Овај састанак представља један у низу директних разговора са градским институцијама.


Видовић је изјавио да су главне теме састанка биле реконструкције саобраћајница, фасада и паркинг места, уређење зелених површина, паркова и урбаних џепова, чистоћа на општини Савски венац, реконструкција пијаце Сењак, изградња Железничке станице Прокоп као и најзначајнији пројекти уређења урбаних џепова у улицама Милована Миловановића, Катићева и Краљевића Марка и радови у основним школама. Разговарало се о свим пројектима који су завршени у претходном периоду,  као и о онима који су тренутно актуелни, али и о заједничким плановима у будућности. У циљу нам је да наставимо заједно да решавамо текуће проблеме, да још боље реализујемо започете пројекте и покренемо предвиђене. Дефинисање још боље заједничке сарадње биће од изузетног значаја за даљи раст и развој наше општине – додао је Видовић.

 

Паралелно са великим пројектима који се реализују на територији општине, у претходном периоду обновљено је око 83 улице. Поред булевара сређивали смо и мале улице, а само у 2020. години уређено је 9 унутарблоковских саобраћајница. Уређено је 6 великих паркова и 3 игралишта на отвореном, реновиране су основне школе и урбани џепови, обновљене су сале за физичко, замењено је преко 200 старих контејнера, а очекује нас рад на новом еко пројекту посвећеном унапређењу рециклаже у циљу подизања свести грађана о екологији и заштити животне средине, преко 30 зграда је добило ново рухо, обновљене су фасаде и сређени улази. Прва смо општина која је својим грађанима омогућила унапређење својстава зграда, а јавни конкурс за сређивање зграда и фасада је поново у току – рекао је Видовић.


– Оно што дуго мучи становнике ове општине јесте проблем паркирања који представња горућу тему на Савском венцу, а једна од идеја је да концепт паметног града, тачније увођење сензора унапреди и учини рационалнијим овај сегмент функционисања саобраћаја. Поред тога, с обзиром на велики број туриста који посећуе ову општину, важно је радити и на побољшању чистоће, а томе у прилог говори податак да је свакодневно на терену више од 130 људи – рекао је Радојичић и подсетио да на територији ове општине у предшколским установама има 1.890 деце, те да нема листе чекања за вртиће. Напоменуо је и то да је у претходном периоду извршена реконструкција три вртића, а да ће се урадити још три.


– Ове године почећемо са изградњом Музеја Београда, који је планиран на 17 хиљада квадратних метара, а инвестиција је вредна више од 20 милиона евра. У плану је и реконструкција Музеја афричке уметности – најавио је градоначелник.


Лимитиране ингеренције градских општина захтевају значајну сарадњу са институцијама, како би велики број захтева које грађани стављају пред нас могао бити реализован. Грађани се обраћају нама, ми смо њихов сервис и ти који решавање свих питања треба да спроведу у дело, управо у сарадњи са јавним предузећима која су за то задужена. Пред собом имамо нове вредности и циљеве који се првенствено односе на интензивирање и јачање још боље сарадње са секретаријатом за саобраћај, за инвестиције као и за образовање  и дечју заштиту. Општинско руководство свакодневно комуницира са грађанима и заједнички покушавамо да решимо све проблеме, у скаду са нашим надлежностима. Захваљујући одличној сарадњи са дирекцијама: ЈП Путеви, ЈК Зеленило,  ЈКП Градске пијаце, Градска чистоћа, Грађевинско земљиште и изградња Београда, ЈП Градско стамбено као и са представницима Београда на води,  у протеклом периоду урадили смо много – подсетио је Видовић.


Он је изјавио и да ће на подручју Савског венца у фокусу бити пројекти који су од прворазредног значаја не само за Савски венац већ и за Београд и за Србију у целини и наставак активности које потврђују позицију централне и најразвијеније градске општине. Поносан сам што се на свим нашим пројектима види одлична сарадња Републике, Града и Општине што је кључно у њиховој реализацији а на задовољство и корист наших суграђана. Све је могуће остварити уколико су наши развојни планови у складу са потребама грађана.  Наш план за Савски венац је да се још бржим темпом ради на започетим пројектима, да правимо окружење у коме ће људи несметано да стварају, живе и привређују, да им деца иду у  одржаване школе. Све што смо постигли претходних година је важно, али визија и план за будућност су  најважнији. Савски трг је један од најзначајнијих пројеката на општини, који мења лице Савског венца. Захваљујући пројекту Београд на води и реконструкцији Савског трга, као и споменику Стефану Немањи овај део наше општине постаје центар Београда. Моја визија Савског венца је и изградња Железничке станице Прокоп и изградња савремене пијаце на Сењаку, за коју се у овом тренутку припрема идејно решење.


Радојичић и Видовић су закључили да постоји одлична сарадња између општине Савски венац и града Београда, да добро радимо и да се вишедеценијски проблеми одлично решавају и додали су да један од задатака који нас очекују након овог састанка је да сумирамо захтеве и идеје и да поставимо приоритетне групе пројеката за реализацију у наредном периоду, како би још боље унапредили услове живота наших суграђана.

Top