Кнеза Милоша 69, 11000 Београд 011 20 61 700
Градска општина
Савски венац
Архива

22. фебруар 2019.

Одржана прва регионална конференција „Заједно кроз ИТ”

Одржана прва регионална конференција „Заједно кроз ИТ”

Прва регионална конференција у оквиру пројекта „Заједно кроз ИТ” одржана је данас у свечаној сали Општине Савски венац.  Пројекат се спроводи заједничком сарадњом невладиног сектора, Општине Савски венац и Министарства трговине, туризма и телекомуникација, а циљ конференције је размена искуства у области подизања нивоа дигиталне писмености и дигиталних компетенција.

На конфренцији је презентован систем „Беоком сервиса” Градске управе Града Београда, предлог електронске канцеларије за брзе одговоре, као и савремени трендови у области информационих технологија.

Заменик председнице општине Савски венац Зоран Коцић рекао је да је циљ ове конференције повећање дигиталне писмености и њена примена у јавној управи. 

– Наредне две конференције биће одржане у Источном Сарајеву и Солуну, чији су представници данас са нама. Општина Савски венац је увек подржавала пројекте чији је циљ био дигитализација јавне управе, која је и један од приоритета Владе Републике Србије. Трудимо се да будемо добар сервис грађана, што је једна од основних улога локалне самоуправе – рекао је Коцић.

В.д. секретара за послове одбране, ванредних ситуација, комуникације и координацију односа са грађанима Дарко Главаш истакао је да му је задовољство што учествује на конференцији коју је иницирала Општина Савски венац. 

– Желимо додатно да представимо шта је све Град Београд урадио, али и шта би друге локалне самоуправе требало да ураде, како би „приближиле” електронске услуге грађанима. Савремена и модерна управа подразумева развој више информатичких решења како би грађанима била олакшана комуникација са локалном самоуправом. Желимо да прикажемо шта је све урађено и каква је даља стратегија развоја електронских услуга током наредних година – рекао је Главаш.

Он је додао да Градска управа Града Београда настоји да подели искуства са осталим учесницима јер је урађено доста тога како би град био транспарентнији, како би систем био у служби суграђана ради заједничког напредовња на пољу електронске комуникације.

Татјана Матић, државна секретарка Министарства трговине, туризма и телекомуникација, истакла је да ресорно министарство већ неколико година заредом расписује јавне конкурсе у области промоције информационог друштва.

  – Савски венац је наш значајан партнер јер је у питању општина која се истиче када је у питању развој електронских услуга за добробит грађана. Надамо се да ће у будућности бити још пуно заједничких пројеката и да ће начин на који Општина Савски венац пружа услуге својим суграђанима бити модел који ће бити присутан широм Републике Србије. Ово је једна у низу активности која за циљ има сагледавање у којој мери нове технологије и информациони системи олакшавају живот свима нама – истакла је Матићева.

Догађају су присуствовали и представници локалних самоуправа које учествују на пројекту Источног Новог Сарајева и солунске општине Неаполи-Сикјес, где ће бити одржане наредне регионалне конференције.

Top