Кнеза Милоша 69, 11000 Београд 011 20 61 700
Градска општина
Савски венац
Архива

27. децембар 2018.

ОДРЖАНА СВЕЧАНА СКУПШТИНА ЕВРОПСКЕ АКАДЕМИЈЕ НАУКА У ОПШТИНИ САВСКИ ВЕНАЦ

ОДРЖАНА СВЕЧАНА СКУПШТИНА ЕВРОПСКЕ АКАДЕМИЈЕ НАУКА У ОПШТИНИ САВСКИ ВЕНАЦ

У великој сали општине Савски венац Европска академија наука данас је одржала Свечану годишњу скупштину на којој су присуствовали бројни чланови из земље, региона и Европе. Испред општине Савски венац, Скупштини ЕАН су присуствовали Зоран Коцић – заменик председнице општине и  Сава Мартиновић – секретар Скупштине општине.

Зоран Коцић се пригодним говором обратио присутнима, а председница Европске академије наука Сњежана баронеса Рајачић изразила је захвалност Општини за гостопримство, те истакла да се нада још квалитетнијој сарадњи на различитим пројектима у следећој години.

Она је додала да је Европска академија наука постала репрезентативан, угледан и цењен субјект науке, уметности, иновација, те мултидисциплинарне подршке у националном, регионалном и европском домену.

-Европска академија наука је место окупљања за све оне који имају шта ново и корисно подарити држави и човечанству, без обзира на доб, пол, верску и националну припадност – истакла је председница Европске академије наука и нагласила да је знање кључни фактор у развоју конкурентности привреде, поготово у овој ери дигитализације, када за знање не постоје ни препреке, ни границе.

-Знање се мора стално усавршавати. Академски грађани немају луксуз предаха, јер у ово савремено време наука галопом јури напред. Потребно је да се ради на активнијој размени научно-истраживачких и практичних сазнања и искустава у процесу приступања регије ЕУ. Снага Европске академије наука су знање и иновације, а то су данас два основна начела која покрећу свет – закључила је Рајачић.

У току свечаног дела промовисани су нови чланови Академије, који су понели титулу академика. И то у Одељењу наука Владимир Степанович Кондратенко из Русије и проф. др Џевад Термизиз (БиХ); Душан Милисављевић у Одељењу уметности, те у Одељењу иновација др Боро Вујасини и дописни члан Слободан Иљић.

На Скупштини су додељене Годишње награде “ПЕТАР БАРОН РАЈАЧИЋ” у три  категорије- за науку академику проф. др Недељку Станковићу, за културу академику Мирослави Којић, а за иновације академику Младену Карићу.

Награду Јунак науке – „HERO OF SCIENCES 2018“ понео је академик проф. др Мухамед Абдул Азиз ал Бакериз Катара, док је председници Сњежани баронеси Рајачић за изузетан допринос развоју иновација и међународну сарадњу уручен орден Међународног иновационог клуба Архимедес из Руске Федерације.

На одржаној скупштини потписан је и споразум о пословно техничкој сарадњи у области иновација између Европске академије наука и Архимедеса из Русије.

 

Top