Кнеза Милоша 69, 11000 Београд 011 20 61 700
Градска општина
Савски венац
Архива

28. октобар 2021.

ОДРЖАНА ТРИБИНА “УТИЦАЈ ПАНДЕМИЈЕ НА НАСИЉЕ НАД ЖЕНАМА У СРБИЈИ”

ОДРЖАНА ТРИБИНА “УТИЦАЈ ПАНДЕМИЈЕ НА НАСИЉЕ НАД ЖЕНАМА У СРБИЈИ”

Трибина “Утицај пандемије на насиље над женама у Србији” одржана је данас у свечаној сали општине Савски венац, поводом обележавања међународног дана борбе против насиља над женама, а у овиру пројекта који подржава Секретаријат за социјалну заштиту Града Београда.

 

Савски венац је прва општина на којој је отворена ова трибина, а представљени су проблеми насиља са којима се жене сусрећу у време пандемије. Присутнима су се прво обратили Председник општине Савски венац Милош Видовић и Градска секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић који су ставили акценат на бројне изазове којима су изложене жене у Србији када се ради о насиљу и истакли да се суочавамо са њиховом непрекидном борбом која погађа цело друштво. О важности укључивања што више жена у рад надлежних тела у својим локалним заједницама кроз подношење иницијатива и указивање на сваки облик дискриминације који представља, осим локалног, и глобални проблем, представиле су Марија Сушић, Начелница ГО Савски венац, Софија Пајић, Руководилац одељења Савски венац-Градског центра за социјални рад и Тања Маринковић, Председница Савета за родну равноправност ГО Савски венац.

 

Општина Савски венац се труди да помогне женама, у оквиру домена своје надлежности, а служба за бесплатну правну помоћ општине је увек је услузи суграђанкама. Жене, жртве насиља, контактирају нас да би добиле савет коме да се обрате када су суочене са насиљем. На насиље не смемо ћутати ни као појединци ни као друштво – изјавила је Марија Сушић и додала да су жене у већини случајева економски зависне од насилника, те и да је општина у протеклом периоду реализовала бројне пројекте усмерене ка женама и њиховом економском оснаживању, заједно са друштвено-одговорним компанијама које су се прикључиле у остварењу заједничког циља да све жене буду равноправне и да ниједна не трпи насиље, а ако га трпи, да је подстакнемо да то насиље пријави. Један од њих је "Буди ИТ дама", а други је тромесечни пројекат "Самоодбрана под стресом". Зато је наша порука женама да нису саме и да треба да имају поверење у институције.

Top