Кнеза Милоша 69, 11000 Београд 011 20 61 700
Градска општина
Савски венац
Архива

31. мај 2018.

Одржана завршна конференција програма „Обучена за успех“

Одржана завршна конференција програма „Обучена за успех“

Конференција поводом завршетка обуке „Обучена за успех“ у организацији Dress for Success Београд и општине Савски венац одржана је данас у Кући краља Петра I на Сењаку.

Кроз едукативне радионице прошло је  20 жена које су у оквиру програма предавања и вежби прошле обуку како да побољшају свој положај на тржишту рада и унапреде вештине и способности за жељено радно место.

Догађај је отворио председник Скупштине општине Савски венац Немања Берић  честитајући полазницама  на успешно завршеној обуци.

-Савски венац је прва београдска општина која је подржала овај пилот пројекат, а који је у претходних два месеца реализован у нашим просторијама.  Циљ је да се овај пројекат прошири и на друге општине убудуће и да сви заједно помогнемо женама да се у што већем броју укључују у све друштвено- економске токове, јер заједничким деловањем институција, компанија и невладиног сектора омогућавамо стварање сигурног друштва за све нас- рекао је Берић и подсетио да је Општина Савски венац у претходном периоду организовала  различите едукације за жене, бесплатне ИТ обуке , а од јуна ће почети реализација и најновијег пилот пројекта „Самоодбрана под стресом“ у сарадњи са Удружењем „Јака жена“ и Старим ДИФ- ом .

У име организатора „Dress for success“ обратила се Сандра Абрамовић која се захвалила општини Савски венац и другим партнерима пројекта који су помогли реализацију.

-Наш циљ је економско оснаживање жена са једне стране, а са друге њихово припремање за нове моделе на тржишту рада, као и да их научимо пословном облачењу- поручила је Абрамовић.

Пројекат је подржала и повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић која је нагласила да је само економски независна жена заиста и слободна.

-Свакодневно се суочавамо са родним стереотипима, јер се жене најчешће  посматрају кроз задате образце и патријархалне улоге, што доводи до ограничавања пословних могућности које жене морају да имају-  рекла је повереница и додала да жене у Србији теже долазе до запослења, често имају ниже зараде од мушкараца за обављање истог посла, као и да су више изложене дискриминацији и отпуштањима и да је неопходно је да се у подршку укључи што већи број организација, компанија и појединаца.

Након  конференције додељене су захвалнице партнерима и приказан филм са едукативних радионица. Затим је одржана модна ревија у којој је  учествовале све полазнице пројекта. Учеснице су  носиле моделе пословне одеће дониране од модних кућа и креатора који су пружили подршку  пројекту.