Кнеза Милоша 69, 11000 Београд 011 20 61 700
Градска општина
Савски венац
Архива

02. април 2018.

Одржано прво предавање у оквиру трибина "Подизање свести о менталном здрављу"

Одржано прво предавање у оквиру трибина

Прво акредитовано предавање у оквиру циклуса трибина “Подизања свести о менталном здрављу“, које организују Општина Савски венац и Клиника за психијатрију Клиничког центра Србије, одржано је данас  у Свечаној сали општине.

Предавање на тему „Ране интервенције у психози“ водиле су проф. др Нађа Марић Бојовић и асист. др Марина Михаљевић.

Предавања су бесплатна, а тема је намењена лекарима у примарној здравственој заштити и психолозима у средњим школама који први долазе у контакт са младим особама под ризиком, да би боље препознали ране знаке психозе, као и могућности даљих интервенција. Такође, предавање је прилагођено за општу популацију која жели да сазна нешто више о овим менталним поремећајима који се јављају у периоду адолесценције.

Како је објаснила асист.др Марина Михаљевић друштвено оптерећење услед касне детекције и компликација психотичних поремећаја сноси појединац, породица и цела друштвена заједница.

-У свету се већ преко две деценије ради на томе да се пажљиво одабраним интервенцијама делује у почетним фазама психозе. Знања о томе су у сталном порасту. Подаци показују да су управо ране фазе болести, или још раније, фазе продрома, што значи испод прага за постављање дијагнозе, али са појачаним интензитетом патолошких процеса у мозгу, најповољнији су временски оквир да се започне контрола симптома, да се спрече компликације и хроницитет- истакла је др Михаљевић.

Предавању je присуствовало око 50 лекара и психолога, као и других заинтересованих грађана за ову тему.

На предавању је представљена област рада Одељења за ране интервенције у психијатрији КЗП КЦС, којем је придружена од недавно и Амбуланта за ране интервенције у психотичним и афективним поремећајима.

Top