Кнеза Милоша 69, Београд 011 20 61 700
Градска општина
Савски венац
Архива

30. септембар 2017.

ОГРОМНО ИНТЕРЕСОВАЊЕ ЗА ПРВУ „ШЕТЊУ МУЗЕЈИМА СЕЊАКА“

ОГРОМНО ИНТЕРЕСОВАЊЕ ЗА ПРВУ  „ШЕТЊУ МУЗЕЈИМА СЕЊАКА“

У суботу, 30. септембра стотинак радозналих посетилаца шетало је Сењаком у оквиру новог програма који су осмислили Музеј афричке уметности, Кућа краља Петра и Легат Петра Лубарде. „Шетња музејима Сењака“, сасвим у складу са овогодишњом темом „Дана европске баштине“ – „Културно наслеђе и приода“ – има за циљ да приближи публици појединачне архитектуре ових установа културе које су хармонично уклопљене у своје природно окружење, као и да представи њихове актуелне изложбене поставке.

 

Сва три објекта део су заштићене просторне културно-историјске целине Топчидер, проглашене за културно добро од изузетног значаја за Републику Србију. Шетачи су најпре имали прилике да се упознају са појединостима из последње две године живота краља Петра првог, проведених у овом летњиковцу на Топчидерском брду. У врту Куће налазе се и два заштићена природна добра, стабло магнолије и стабло гинка засађени пре више од 110 година. Након десетак минута хода, стиже се у пространо двориште Музеја афричке уметности који је ове године обележио 40 година рада. Више од две хиљаде експоната из Африке смештено је у необичном објекту ушушканом у сењачко зеленило, на месту некадашњег атељеа сликара и политичког радника Моше Пијаде. Ваља истаћи да је ово једна од само четири наменски подигнуте музејске зграде у Београду. Последња станица ове несвакидашње поворке био је Легат Петра Лубарде, репрезентативно здање у коме је смештена богата заоставштина једног од наших најзначајнијих ликовних уметника друге половине 20. века. Слике, цртежи и графике, али и намештај и лични предмети великог сликара изложени су у овом легату који је потпуно реконструисан и отворен за јавност 2014. године.

 

Због великог интересовања, наредна шетња заказана је већ за недељу, 1. октобар, а потом ће бити уврштена у редовну понуду ових установа.