Кнеза Милоша 69, 11000 Београд 011 20 61 700
Градска општина
Савски венац
Архива

21. септембар 2018.

Општина Савски венац подржала акцију „Дан без аутомобила у градовима и општинама“

Општина Савски венац подржала акцију „Дан без аутомобила у градовима и општинама“

Градска општина Савски венац подржала је акцију „Дан без аутомобила у градовима и општинама“  која је део  Европске недеље мобилности,  а тим поводом члан општинског Већа Страхиња Кукић  данас је на посао дошао пешице и  својим личним примером послао поруку о важности смањења употребе моторних возила у градовима.

Организатор акције „Дан без аутомобила у градовима и општинама“  је Стална конференција градова и општина (СКГО).

Европска недеља мобилности је манифестација која се одржава сваке године у периоду од 16. до 22. Септембра, и у коју је ове године укључено преко 2600 градова и општина из 50 држава са више од 250 милиона становника, који на тај начин исказују своју солидарност са принципима одрживе урбане мобилности.

Европска недеља мобилности је манифестација којом се промовишу алтернативни видови саобраћаја у односу на моторизовани саобраћај који користи фосилна горива. Циљ Европске недеље мобилности је да се промотивним манифестацијама и спровођењем макар једне трајне мере у граду или општини учини напор да се смањи коришћење путничких аутомобила и побољшају услови за јавни саобраћај, кретање бициклиста и пешака. Тема овогодишње кампање је мултимодалност – комбиновање различитих видова превоза и због тога одабран је слоган „Комбинуј и крећи се!“

Акцију су подржали градоначелници Београда, Сомбора, Ниша, Шапца, Крушевца, Краљева, Новог Сада, Крагујевца, Суботице, Панчева, Зајечара, Сремске Митровице, Лознице, Пирота, Смедерева, Лесковца, Врања као и председници општина Бела Паланка, Богатић, Сврљиг, Лапово, Осечина, Баточина, Врбас, Мионица, Прешево, Србобран, Бачки Петровац, Бачка Паланка, Пећинци, Врњачка Бања, Медвеђа, Гаџин Хан, Аранђеловац, Бечеј, Кањижа, Свилајнац, Бачка Топола, Чајетина, Сокобања и градских општина Стари Град, Савски Венац и Младеновац из Београда и Пантелеј из Ниша.

Челни људи наших локалних самоуправа овом акцијом промовишу здраве животне навике код становништва, пешачење и бициклизам, и указују на потребу да се започне решавање проблема у градовима изазваних превеликом употребом моторних возила.