Кнеза Милоша 69, 11000 Београд 011 20 61 700
Градска општина
Савски венац

27. јануар 2021.

ОТКРИВЕН СПОМЕНИК СТЕФАНУ НЕМАЊИ

ОТКРИВЕН СПОМЕНИК СТЕФАНУ НЕМАЊИ

Председник Republike Србије Александар Вучић званично је открио и јавности представио споменик Стефану Немањи на Савиндан, 27. Јануара 2021. године. Свечаној манифестацији присуствовао је и председник Градске општине Савски венац, Милош Видовић. 

Споменик је постављен на Савском тргу у Београду, на почетку Немањине улице, испред некадашње зграде Главне железничке станице и са величанственом декоративном расветом краси Савски трг који сада поносно носи светску титулу најимпозантнијег обележја главног града.  Представља дело руског вајара Александра Рукавишњикова, члана Руске академије уметности и приказује владарску  фигуру Стефана Немање у племићкој одори. У десној руци се налази мач, а у левој руци је Хиландарска повеља. Постамент је сачињен од више елемената.  У питању је  напукли  византијски шлем, симбол Немањине борбе за независност од Ромејског царства, из кога израња владарско жезло, симбол владарске моћи. 

Споменик је висок око 23 метра изнад, пет метара испод земље и тежак  око 80 тона. На тај начин, постао је највиши споменик на територији Србије. О величини споменика говори и податак да у шлему може да буде више људи истовремено, због чега представља  својеврстан музеј на отвореном. Око жезла споменика намонтирани су фрагменти византијског шлема са чије су унутрашње стране  уникатни мозаици и рељефи који представљају најважније делове из живота Стефана Немање, односно сегменте српске историје за време његове владавине. 

Откривање споменика представља „историјски” дан јер је намењен Стефану Немањи, српском владару и родоначелнику најзначајније средњовековне династије. Осим високе уметничке вредности овај споменик има изузетан историјски и културни значај за српски народ. Представља симбол српског напретка и победе, а објашњава постојање српског народа, његове корене као и раст наше државе и духовности – рекао је Видовић.

Видовић је подсетио да је плато око споменика поплочан каменим коцкама старим више од 100 година, које су пронађене током радова у непосредној  близини Савског трга. На реконструисаном тргу налазе се зелене површине са засађеним стаблима и простор предвиђен за шетњу, а испод трга  изграђена је нова канализациона црпна станица. Трамвајски саобраћај убудуће ће се кретати по ободу Савског трга који ће имати 32.000 квадрата, од чега ће 20.000 бити пешачка зона, са скоро 300 стабала, и додао да је сасвим сигурно да својим величанственим изгледом чини један од најлепших делова града и представља један од најзначајних пројеката на општини, који суштински мења лице  Савског венца. 

Захваљујући пројекту Београд на води и реконструкцији Савског трга, овај део наше општине постаје центар и нови симбол града. Пун сјај споменика Стефану Немањи сада коначно крунише не само Савски венац, већ и Београд и Србију, те их ставља на пиједестал најлепших тргова у Европи. Општина Савски венац поносно својим грађанима пружа велелепни изглед Савског трга и споменика, који својим сјајем бајковито украшава један од  најлепших делова Београда, наш Савски венац. У претходном периоду на Савском венцу је много урађено, а  након ових стратешких пројеката, значајних не само за Савски венац него и за целу Србију, очекују нас нови пројекти који ће утицати на побољшање квалитета живота наших грађана – закључио је Видовић.
 

Top