Кнеза Милоша 69, 11000 Београд 011 20 61 700
Градска општина
Савски венац
Архива

01. март 2018.

Отворена ретроспективна изложба поводом осме годишњице смрти Моме Капора

Отворена ретроспективна изложба поводом осме годишњице смрти Моме Капора

Ретроспективна изложба, поводом годишњице смрти познатог уметника Моме Капора отворена је вечерас у Кући краља Петра Првог. Изложбу је отворила председница Градске општине Савски венац Ирена Вујовић, а присутнима су се обратили супруга нашег великог уметника и писца Љиљана Капор и градска секретарка за културу Ивона Јевтић. 

Публику су посебно одушевили глумица Рада Ђуричин и музичар Владимир Рацковић чувеним интервјуом Моме Капора који изводе у представи "Хало, Београд".

-Указана ми је част да отворим изложбу чувеног Моме Капора, академског сликара и писца.Свакако да је ово један од најбољих начина да се присетимо свега што је оставио иза себе. Увек је скретао пажњу Београђана својим стваралаштвом - рекла је Ирена Вујовић.

Сећање на Мому које Задужбина "Момчило Момо Капор“ организује сваке године почетком марта, обележавајући дан његове смрти, биће у знаку ретроспективе његовог сликарског опуса. А како истиче госпођа Љиљана Капор у свакој од пет соба представљена је по једна декада сликарског живота Моме Капора, од Академије и најранијих радова, па до последњих година, свеукупно више од 50 година његовог сликарског стваралаштва.

Градска секретарка за културу Ивона Јевтић је истакла да је Момо Капор својим делом и дуготрајним радом оставио неизбрисив траг у историји и култури нашег народа, а да је ова изложба прилика да се присетимо свега онога што је урадио.

Поставка, у организацији Задужбине "Момчило Момо Капор“, биће отворена за посетиоце наредних десет дана у Кући краља Петра на Сењаку. У пет соба изложено је 30 слика и цртежа из различитих деценија Капоровог стварања. Реч је о делима великих формата, рађених у техници уља на платну, комбинованој техници и цртежима са Академије - акварели. За изложбу су одабрана дела из приватне колекције његове супруге, као и дела из Задужбине „Момчило Момо Капор“, основане у Београду октобра 2010. године.