Кнеза Милоша 69, 11000 Београд 011 20 61 700
Градска општина
Савски венац
Архива

03. април 2018.

Отворена изложба фотографија "Сећање на Ђорђа Вукоја"

Отворена изложба фотографија

У Свечаној сали Општине Савски венац данас је отворена изложба фотографија „Сећање на Ђорђа Вукоја“ поводом петогодишњице смрти  легендарног  фото- репортера.

 Уз стотинак изложених фотографија евоциране су и  успомене на  Ђорђа Вукоја који је својих 15-ак последњих  година провео радећи у Општини Савски венац, а која му се на овај начин одужила.

Изложбу је отворила чланица Општинског већа Данијела Мирјанић а присутнима се обратио његов дугогодишњи колега Душко Антонић који је и иницирао изложбу објаснивши  да изложене фотографије  нису ни хиљадити део оног што је Ђорђо Вукоје снимио током свог тридесетогодишњег фото- репортерског стажа.

Он је додао да је у припреми за ову изложбу прегледао  стотите хиљада Вукојевих снимака и изабрао различите категорије због шароликости тема којима се бавио.  Фотографије су сортиране у категорије  „Деца“, „Млади“, „Лепота ће спасити свет“,  „Колеге“, „Београђани“, „Савски венац“, „Познате личности“, „Уметничке фотографије“, „Социјалне“, „Крајина“,  „Панораме Савског венца“,  и „Позоришне“.

Ђорђо Вукоје рођен 1949.године  у Пађенима у Херцеговини, а умро је 2013.године у  Београду. Гимназију уписао у Билећи, а завршио у Земуну, док је клиничку психологију апсолвирао  на Филозофском факултету у Београду.

Бавио се и сликарством, а потом и фотографијом која му је одредила животни пут. Прве фотографије објавио је половином седамдесетих година и од тада готово да нема новина са којима није сарађивао. Његове фотографије објављивале су и најпознатије светске новине и агенције.