Кнеза Милоша 69, 11000 Београд 011 20 61 700
Градска општина
Савски венац
Архива

05. март 2019.

Парк на Савском венцу добија име „Бранко Параћ- Реља“

Парк на Савском венцу добија име „Бранко Параћ- Реља“

На јучерашњој седници Скупштине града Београда  усвојена је  одлука  да парк  који се налази поред Основне школе „Стефан Немања", на углу Улица Васе Пелагића и Љубе Јовановића на Савском венцу, добије име по народном хероју и учеснику Народнослободилачке борбе, Бранку Параћу Рељи.

Инцијативу да парк носи назив  „Бранко Параћ - Реља“ поднела је председница општине Савски венац Ирена Вујовић на предлог грађана.

У његову част основна школа на Сењаку  деценијама је  носила назив „ Народни херој Бранко Параћ“.

 Колика је важност имена овог народног хероја  у локалној заједници, сведочи чињеница да бројни грађани овог дела општине и даље тај крај и ту школу зову именом Бранка Параћа.

Ова иницијатива је начин да се један назив који је био у употреби деценијама на Сењаку и Топчидерском брду и за који је емотивно и даље везан велики број грађана овог дела општине, на један адекватан и примерен начин поново врати у употребу.

Бранко Параћ-Реља пре Другог светског рата радио је у Заводу за израду новчаница у Топчидеру.  После окупације Југославије, у лето 1941. године постао је члан ударних група, које су вршиле разне акције против окупатора, посебно на Сењаку где је и живео. Погинуо је током борбе код Лапова 1943. године.

Top