Кнеза Милоша 69, Београд 011 20 61 700
Градска општина
Савски венац
Архива

23. новембар 2017.

Посао за жене из Сигурне куће у Дунав осигурању

Посао за жене из Сигурне куће у Дунав осигурању

Споразум о сарадњи између Сигурне куће и Дунав осигурања, о запошљавању једног броја жена жртава насиља у тој компанији, потписан је данас на деветој седници Савета за родну равноправност Града Београда у Старом двору. Споразум, који су потисали координаторка Сигурне куће Весна Станојевић и председник Извршног одбора Дунав осигурања Мирко Петровић, је реализован на иницијативу председнице тог Савета Ирене Вујовић.

Седници су присуствовали и члан Градског већа Драгомир Петронијевић, секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић, секретарка за информисање Мирјана Павичић, градски правобранилац Љиљана Благојевић.

Ирена Вујовић је рекла да се Дунав компанија обратила Савету са конкретним предлозима, и то у сусрет 25. новембру, Међународном дану борбе против насиља над женама. 

- Неколико штићеница Сигурне куће ће добити посао у реномираној и најстаријој осигуравајућој компанији на нашим просторима. Важно је да жене жртве насиља знају да Град Београд, општине, друштвено одговорне компаније и пре свега Сигурна кућа брину о њима и да оне имају подршку. Трудимо се да се све жене, а нарочито жртве насиља, економски оснаже. Задатак Савета за родну равноправност и јесте економско оснаживање жена како бисмо и на тај начин утицали на смањење стопе насиља – истакла је Ирена Вујовић. 

Према њеним речима, жене ће и у време едукације за посао примати надокнаду, а након тога ће бити запослене. 

Ирена Вујовић је захвалила Дунав осигурању на иницијативи и изразила наду да ће и друге друштвено-одговорне компаније потисати сличне протоколе, како би што више жена из Сигурне куће добило посао.

Председник Извршног одбора Дунав осигурања Мирко Петровић је рекао да та компанија придаје велики значај корпоративној и друштвеној одговорности и навео да ће жене бити ангажоване на позицији кол оператера, те да ће пружати информације у области животног осигурања.

- Оне ће проћи процес едукације о нашим производима везаним за животно осигурање, а затим ће моћи да се запосле на позицији кол оператера. Град Београд је основао Савет за родну равноправност сматрајући, а то подржава и Дунав компанија, да је родна равноправност једна од најзначајнијих вредности савременог друштва. Ми желимо да дамо подршку овом Савету, његовим пројектима, иницијативама и активностима, ради заштите и пружања подршке онима кој су обесправљени, угрожени и који имају и тешку материјалну позицију. Желимо да унапредимо сарадњу са Градом Београдом имајући у виду овакав проблем и позицију у којој се налазе жене, жртве насиља – нагласио је Петровић.

Координаторка Сигурне куће Весна Станојевић је истакла да је веома важно за жене које су жртве насиља да могу да раде, јер је све што се њима дешавало у животу зависило је од насилника. 

- Много је битно да оне буду економски независне, да могу да раде и да из ситуације насиља, које углавном трпе годинама, могу да изађу. Ово је један од дивних примера на чему се посебно захваљујем Граду Београду и Дунав осигурању јер се даје могућност да жене које су жртве насиља и које су у Сигурној кући могу да се запосле и да врате поверење у себе. Када је неко годинама жртва насиља он губи самопоуздање. То што ће оне почети да раде и што ће добити могућност да са својом децом живе на потпуно другачији начин је посебно важно – навела је Весна Станојевић.

Она је нагласила да Међународни дан борбе против насиља над женама говори о важности ове теме и да се насиље дешава свуда у свету.

Веома је битно, додала је, што су наше институције то препознале, те доношењем Закона о спречавању насиља у породици имамо шансу да овом проблему станемо на пут.