Кнеза Милоша 69, 11000 Београд 011 20 61 700
Градска општина
Савски венац
Архива

01. новембар 2019.

Потписан Протокол о бесплатном добровољном здравственом осигурању за штићенице Сигурне куће

Потписан Протокол о бесплатном добровољном здравственом осигурању за штићенице Сигурне куће

На данашњој седници градског Савета за родну равноправност, којој је председавала председница Ирена Вујовић, потписан је Протокол о сарадњи између компаније „Дунав осигурање” и Сигурне куће којим ће све 32 кориснице ове институције у наредних годину дана имати бесплатно, колективно, добровољно здравствено осигурање. Потписивању су присуствовале заменица председнице Савета за родну равноправност Наташа Станисављевић, начелница Градске управе Сандра Пантелић, чланица Градског већа Елена Билић, секретарка за информисање Мирјана Павичић и друге чланице овог савета. 

Председница Савета за родну равноправност Ирена Вујовић истакла је да је потписивање данашњег протокола резултат позива Савета за родну равноправност свим друштвено -одговорним компанијама на сарадњу и помоћ женама којима је та помоћ најпотребнија.

– „Дунав осигурање” је у протеклом периоду била једна од компанија која је и запошљавала жене из Сигурне куће, а данас је потписан Споразум о бесплатном здравственом осигурању за све штићенице Сигурне куће. Новембар је месец када се трудимо да спроведемо и низ других активности које су важне за равноправност жена, те се  тако, поред борбе за спречaвање насиља над женама, боримо и за економско оснаживање жена на територији Београда. У наредном периоду одржаћемо неколико трибина на ту тему, како бисмо охрабрили жене да се укључе у све сфере друштвеног живота. Трудимо се да што више буде бесплатних садржаја и пројеката за жене како бисмо их додатно оснажиле и како би на тај начин оне постале конкурентније на тржишту рада – казала је Вујовићева, подсетивши да се 25. новембра обележава и Међународни дан борбе против насиља над женама, када ће штићеницама Сигурне куће на свечан начин бити уручене бесплатне полисе здравственог осигурања.

Она је подсетила да је у протеклом времену на општини Савски венац организована обука за 150 жена у програму „Буди ИТ жена”, али и да су на територији целог града  организоване и различите радионице и обуке за жене о пословном наступу, писању CV-а и др.

– До сада су из Сигурне куће запослене три раднице у компанији Дунав осигурање. Оне су одличне раднице. На захтев жена обезбедили смо и едукацију која се односи на одбрану од физичког напада на старом ДИФ-у и настојаћемо да позитивно одговоримо на сваки захтев. Наша врата су им отворена и желимо да им заједнички помогнемо да остваре своје циљеве – казала је Ирена Вујовић.

Чланица Извршног одбора компаније „Дунав осигурање” Ивана Соковић подсетила је на континуирану сарадњу са Саветом за родну равноправност и Сигурном кућом и нагласила да су три жене до сада у овој компанији стекле животну сигурност.
– Овог пута обезбедили смо за све штићенице Сигурне куће здравствено осигурање. Поред ванболничког лечења, за које се надамо да им неће бити потребно, обезбедили смо за њих и комплетан систематски преглед. Тиме желимо да им покажемо да треба да воде рачуна о себи и свом здрављу а наша компанија биће ту да им помогне да своја права остваре на најбољи могући начин – казала је Соковићева.

Ирена Станојевић из Сигурне куће захвалила је Граду Београду и „Дунав осигурању” на подршци и указала да поступак ове компаније много значи женама из Сигурне куће.

– Подршку нам пружају и друге компаније које запошљавају жене и то је веома важно за излазак из круга насиља. Без економског оснаживања, тешко је очекивати да жене опстану саме, нарочито ако имају децу. Брига о здрављу није ништа мање битна. Она значи и промену перцепције о себи, јер те жене долазе без идеје да су оне битне и значајне, што за последицу има запостављање властитог здравља. Зато нам ова помоћ „Дунав осигурања” веома много значи, јер ће допринети да жене из круга насиља изађу оснажене и у будућности, имајући боље мишљење о себи, остварују боље партнерске односе – истакла је Ирена Станојевић.

Током седнице, чланице Савета за родну радну равноправност разговарале су и о активностима поводом обележавања предстојећег Међународног дана борбе против насиља над женама, те одржавању трибина и предавања којим ће се указати на потребу друштва да у сваком тренутку реагује на насиље у породици.

Фото: Беоинфо

Top