Кнеза Милоша 69, 11000 Београд 011 20 61 700
Градска општина
Савски венац
Архива

24. фебруар 2021.

ПРЕДСЕДНИК ГО САВСКИ ВЕНАЦ МИЛОШ ВИДОВИЋ ПОСЕТИО ДАНИЦУ ШМИЦ

ПРЕДСЕДНИК ГО САВСКИ ВЕНАЦ МИЛОШ ВИДОВИЋ ПОСЕТИО ДАНИЦУ ШМИЦ

Председник градске општине Савски венац Милош Видовић обишао је данас Даницу Шмиц (84) најстарију и најпопуларнију волонтерку Црвеног крста и био почасни гост у њеном дому на Савском венацу. Испред општине обиласку је присуствовао и члан већа Дејан Герић. Даница кроз своје ангажовање помаже старијим особама које живе саме и којима је помоћ потребна али и деци и сиромашним породицама. Током разговора посебно су истакли значај и допринос волонтера у тешким ситуацијама, а нарочито у епидемији корона вируса, која је погодила читав свет. 
Поред волонтирања у Србији, Даница се такође у оквиру активности Црвеног крста Србије ангажује и на глобалном нивоу у заговарању за нову Конвенцију Уједињених нација о правима старијих особа. Бака Даница је иначе носилац многих признања, а последње које је ове године добила поводом Дана државности када је председник Републике Србије Александар Вучић одликовао ову волонтерку је управо златна медаља за заслуге. Даница је наставница физике и математике у пензији, волонтира већ 50 година и својим волонтерским ангажовањем промовише хуманост и солидарност која нам је данас у време пандемије посебно потребна, у околностима када је неопходно више да бринемо једни о другима. Једно од значајних признања које је добила од Владе Републике Србије је „Доброчинитељ“ за 2020. годину.
Детињство је провела на Врачару. Пре више година живела је на Топчидерском брду, поред куће краља Петра, у Темишварској, а и данас наставља да живи на територији Савског венца, на свом Сењаку. На Сењаку познаје сваку улицу, свакога коме је потребна помоћ. Седамдесетих година прошлог века завршила је у Црвеном Крсту курс за болничарку и од тада непрекидно помаже онима којима је помоћ потребна. Каже да унутрашња радост коју јој волонтерски рад причињава тешко може да се доживи на другачији начин. Све време се залаже за права старијих људи. Наставила је да и током пандемије вируса КОВИД-19 буде веома активна, да пише и објављује а и да путем телефона буде у сталном контакту са старијим особама којима је потребна помоћ, или који се осећају усамљено, уплашено и одбачено у заједници.
Видовић је истакао да му је велика част што је имао прилику да посети једну од најстаријих волонтерки у Србији, која треба да буде узор свима у хуманитарном раду и пружању помоћи онима којима је неопходна и том приликом јој је уручио књигу и захвалницу за изузетан волонтерски допринос, херојске подвиге и несебичну помоћ угроженим лицима.  „Дирнули сте нас вашим животом, а добрим и младалачким духом дали нам животну лекцију. Останите здрави и насмејани“ - навео је Видовић у разговору са баком Даницом, и додао да ће књига коју јој је поклонио „Почеци модерне српске државе“ на посебан начин дочарати раздобље 1804 – 1813. године које се у нашој историографији сматра временом васкрса српске државности.
Ако желимо да нам овај свет буде боље, праведније и хуманије место за живот, први корак је да будемо волонтери, да једни другима помажемо, не само кад су пандемија или поплаве, него да то свима нама буде свакодневна обавеза. Потребно је да свако «у себи пронађе волонтера» и да помаже својој околини онолико колико може. Корона није препрека за волонтирање, само нам је показала да помоћ може и другачије да функционише ако се прилагодимо. Обилазак старијих суграђана је обавеза свих нас, а константна жеља да им помогнемо враћа нашим страријим суграђанима осмех на лице – закључио је Видовић.
 

Top